13-годишен си направи термоядрен реактор (Снимки)

25.02.2019 / 14:18 1

В света на науката се появи нов претендент за званието най-млад ядрен физик, достигнал термоядрен синтез. Това е тринайсет годишно момче, казващо се Джексън Осуълт, живеещ в щата Тенеси (САЩ), пише Trafficnews.bg.

Докато неговите връстници, типично за възрастта им, играят на компютърни игри и гледат телевизия и клипчета в ютуб, Джексън се е занимавал със сглобяването на компактен реактор за термоядрен синтез в лабораторията си, която също е създал собственоръчно.

Към създаването и инсталирането на установката за термоядрен синтез Осуълт пристъпва, когато е бил на 12 години, но на 19 януари тази година, едва няколко часа преди да навърши 13 годишна възраст, той съобщава, че е постигнал поставената цел.

С помощта на 50 000 волта момчето успяло да сблъска два атома газообразен деутерий във вътрешността на създадения от него реактор, сливайки ядрата им успешно в зоната на активната плазма. След като направил допълнителни изследвания Осуълт се убедил в постигнатия резултат.

„За тези, които не са виждали моите предишни опити и казваха, че няма да успея да достигна процеса на ядрен синтез, тази информация трябва да е изненада. През изминалия месец достигнах много голям напредък, решавайки всички основни недостатъци на системата ми. Сега получих резултати, които смятам, че наистина си струват“, пише Осуълт.

В името на справедливостта трябва да се отбележи, че докато резултатите му не се подложат на странична оценка от други специалисти и не бъдат публикувани в реномирано научно списание, думите на момчето следва да се приемат с известна доза скептицизъм.


 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Груди (преди 1 годинa)
Рейтинг: 757 | Одобрение: 312
Браво на... детето?!
Я!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама