144 вида хляб се приготвят в България за Бъдни вечер

24.12.2024 / 17:07 0

снимка Булфото

144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България. Те са описани от родения в ломския край български етнограф Димитър Маринов, разказа Нова телевизия, позовавайки се на БНР. 

В балканско село в област Монтана тази вечер слагат на празничната трапезата четен брой ястия. В част от селищата в област Монтана, където населението е с влашки произход, Бъдни вечер се нарича "крачун", сподели краеведът Анюта Каменова, която черпи данни за празника от родения през 1846 година в ломския край български етнограф, историк и общественик, Димитър Маринов, който е описал 144 обредни хляба за страната. За област Монтана те са 14.

Според традицията ястията трябва да са нечетен брой. В свое проучване Анюта Каменова установила, че в село Дълги дел, община Георги Дамяново слагат четен брой ястия.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама