15 000 учени от 184 държави с предупреждение към човечеството

14.11.2017 / 21:24 1

Преди 25 г. световни учени "предупредиха човечеството" за рисковете за околната среда. Днес повече от 15 000 учени от 184 държави предупреждават, че проблемите на планетата са станали още "по-големи", съобщава АФП, цитиран от Блиц.

Те са се подписали под писмото "Предупреждение на световните учени към човечеството: Второ известие", което е публикувано в журнала BioScience. Първото предупреждение е на Съюза на загрижените учени от 1992 г., когато под писмото се подписват 1 700 учени. Оттогава почти всички големи заплахи за околната среда са нараснали неимоверно, особено относно световното население.

С 2 милиарда души се е увеличило световното население от 1992 г. или скок от 35%, предупреждават учените. Като други ключови заплахи се посочват: глобалното затопляне и увеличението на въглеродните емисии от използването на изкопаеми горива; неустойчивите селскостопански практики; обезлесяването; липсата на чиста вода; загуба на морска флора и фауна и увеличение на мъртвите океански зони. За втори път човечеството е предупредено, както се вижда от тези тревожни тенденции, пишат учените. Те подчертават, че "особено обезпокоително" е, че светът продължава да се движи по път към "потенциална катастрофална климатична промяна заради увеличаващите се парникови газове от горенето на изкопаеми горива". Животните страдат в резултат на човешката дейност и изчезването им се случва с безпрецедентна бързина.

Само при един проблем се отчита подобрение през последните 25 г. - затварянето на озоновата дупка, което се случва благодарение ограничаване използването на аерозолни спрейове и замърсяване, което засяга озона. В писмото са поместени 13 стъпки, които трябва да се направят. Сред тях насърчаване на основаната на растителни храни диета и преминаване към възобновяеми източници, като постепенно се спрат субсидиите за изкопаеми горива. Учените също призовават за разрешаване на проблема с неравенството и др.
 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
agapi (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
точно един коментар може, заради парниковите ефекти.. понеже сме на нула полужителна, аз специално - и го няма, това е просто ероглиф да запълни празното пространство.. седем от шест плюс датата и картата в задният джоб.. циркон малабаш, нали така се казва.. най малкият възможен, даже е истинско бижу само да се наблюдава такава форма, защото е миниатюр, нещо ти екибана.. просто при леенето според мен трябва да е лят, излизът пирусите.. то е това, пирус излиза като текст, само че реално не е, ако някой друг е искал да впише нещо си остава строго индивидуално за производителя.. нали - печат производител, търговска марка, всичко.. там от цариградско.. и не, за да не го потурча понеже се дразня и то за има какво.. понеже го слушам едно и също стана колко години поне 2.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама