15 януари 1929 г. - 93 години от рождението на Мартин Лутър Кинг

15.01.2022 / 00:20 0

фото: pixabay.com

На днешната дата преди 93 години в Атланта, САЩ, се ражда Мартин Лутър Кинг младши - американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера се превръща защитник на гражданските права и в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг младши предупреждава и за опасностите, които крие технологичната аморалност. На 11 декември 1964 г. в Университета Осло, Норвегия – един ден, след като получава Нобелова награда за мир – той заявява, че прогресът на  науката и технологиите не е равностоен на „моралният прогрес“. Нещо повече – човечеството страда от „морално и духовно изоставане“.

По онова време 35-годишният Кинг е най-младият носител на Нобелова награда за мир, връчена му за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства.

За Кинг материалните постижения нямат смисъл, ако те не са придружени от морална структура. Срещата му със семейството на Махатма Ганди в Индия допълнително засилват тази негова гледна точка.


„Колкото по-богати ставаме в материално отношение, толкова повече обедняваме в морално и духовно“, казва Мартин Лутър по време на своята лекция в Осло. – Научихме се да летим като птици и да плуваме в морето като риби. Така и не успяхме да усвоим простичкото умение да живеем заедно като братя.“


Според Кинг пътят на материалността, по който обществото е поело, е изпълнен с много опасности.

Кинг е убит от снайперист на 4 април 1968 година, докато стои на балкона на хотела си в Мемфис, Тенеси. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама