1500 пъволаци повече тръгват на училище през есента

13.03.2017 / 12:57 4

Около 1500 деца повече ще прекрачат училищния праг наесен, сочат прогнозните данни на Министерството на образованието и науката, цитирани от наш всекидневник.

Първолаците в столицата ще бъдат с около 2000 повече, но за всяко дете ще има място в училищата. Приемът за първи клас в София ще бъде различен в сравнение с минали години. На 23 февруари Столичният общински съвет прие единни правила за прием в първи клас. Общината е ограничена в рамките на наредба, приета от Министерството на образованието, която набляга на настоящия адрес като основен критерий за прием, пише "Пик".

Основният критерий ще е местоживеенето на децата. Според специалистите за всяко дете е важно бързо да може да стига до училище.

Най-много точки ще бъдат давани за настоящ или за постоянен адрес, съвпадащ с административния район на училището. Допълнителни точки ще се дават, ако децата са посещавали предучилищна група в желаното училище.

Повече точки за класиранията ще имат и кандидат-първокласниците, чиито по-големи брат или сестра също посещават желаното учебно заведение.

Директорите на специализираните училища пък ще имат право да допълват критерии за прием. Ще има и социални, и допълнителни критерии според нуждите на училището и на учениците.

Според експерти важно е да няма струпване на ученици в едно или друго учебно заведение и новите критерии за прием ще помогнат за това.

От тази година родителите ще подават заявления за прием в първи клас онлайн. Така ще се сложи край на опашките, които се извиваха с дни пред софийските училища. Подаването на заявления  трябва да започне на 18 април и да приключи на 19 май.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
attesa13 (преди 7 години)
Рейтинг: 24 | Одобрение: 4
Чудесно, само наистина да не е поредния предизборен трик !
Онлайн магазин за бельоYour text to link here...
0
5
zakluch (преди 7 години)
Рейтинг: 31170 | Одобрение: 5610
Дора новина!
Повече за мен тук Ключодържатели
1
0
chirak (преди 7 години)
Рейтинг: 16141 | Одобрение: 5061
1500 + е предизборно.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама