1600 лева вместо 1 500 максимална пенсия от 1 октомври искат синдикати

28.08.2021 / 12:56 2

Снимка Булфото, архив

По-висока максимална пенсия иускат синдикати. Максималната пенсия да стане поне 1 600 лева от 1-ви октомври, вместо 1 500 лева, както предвижда одобрената на първо четене от депутатите актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това предлагат представители на синдикатите и работодателите в становища по законопроекта, съобщава БНР.

В момента таванът на пенсиите е 1 440 лева.

От БСК предлагат да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсиите на 1 600 лева, което е ръст от близо 11 процента спрямо сегашният.

Целта е насърчаване на мотивацията, работещите да се осигуряват върху реалните си доходи.

От КНСБ искат максималната пенсия да стане 1 630 лева като сумата се получава, ако към сегашния таван от 1 440 лева се приложи същият процент на повишение, който е предвиден за минималната пенсия, а именно - 13,3%.

Синдикалистите приемат гласуваното от депутатите увеличение на всички пенсии чрез повишаване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто, но с уговорката, че трябва да се отчита действителният стаж, тоест ефективно отработените години, а не така нареченият „превърнат“ стаж.

При осигурителен стаж от различни категории труд, този от първа и втора категория се превръща по закон стаж от трета категория. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира:

"Ефективният един път на някои умножаван по три, на други по 1,67, на трети по 1,25. Сега си представете тия коефициенти всичките да ги умножим по 1,35 и несправедливостта напредва. Разликата между ефективния до този, който веднъж е зачетен, и е участвал вече във формулата и е бонфициран от 1,1 на 1,2, да си остане с 1,2".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Дедо (преди 2 години)
Рейтинг: 18387 | Одобрение: 6132
Не мога да ги разбера наш'те синдикати... Сигурно повече от 50% от работещите получават по 700-800 лв заплати...Пенсионер с пенсия 1440 лв си е направо богаташ в сравнение с тези работещи бедни... И, що тогава, напъват тези пенсионери да получават над 1600 лв...
0
5
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Това някакъв майтап ли е В момента бизнеса дори намалява заплатите защото безработицата се увеличи и ще расте още За минималната заплата и около нея работят по вечето хора Ваучерите за храна са хитър метод за да се привличат работници И ПЕСТЯТ ДАНЪЦИ Често се прилага принципа ДОКАТО НЕ ТИ ПИСНЕ и идва следващия Всички бизнесмени са усвоили различни прийоми за да прецакат нищо не подозиращият кандидат
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама