"168 часа": Как плаж Кабакум изчезна за 1 ден

09.07.2015 / 22:01 8

Калинка Пенчева; 24 часа

Плаж от 595 кв. м в местността Кабакум-север изчезна с една скица на кадастъра. За сметка на това специалистите са компенсирали липсата му с парцел от 2848 кв. м, отбелязани на скиците в морето.

За удобство на ползвателите и евентуални бъдещи собственици е разрушен военен бункер. Сред руините му още могат да се видят кабели. Всичко остава ненаказуемо, защото се оказва, че във Варна и в България няма човек или служител на институция, който има право да претендира за каквото и да е в района.

Как се стигна до този парадокс

Плажът на Кабакум - север завършва до почивната база на „Журналист". В най-широката си част - в края, той е широк 10-ина метра. Върху него, буквално върху колове, набити в морето, е построено заведение. В непосредствена близост до него сега всеки може да види натрупани камъни от изкопните дейности по строежа на жилищен блок.

Още в края на 2013 г. по повод на този криминален строеж на брега на Черно море, в непосредствена близост до хотел „Журналист" на Кабакум, варненска НПО информира всички институции, че строителството се разпростира и върху пясъчната ивица. Тогава РДНСК в лицето на началника си инж. Галин Баев пред камери обяснява, че върху плажа се лее бетон, защото държавата не си търсила имота.

Това привлече вниманието ни да проверим какво се случва документално с плажа и установихме, че документално най-северната част на плаж Кабакум, от заведението БМ до хотел „Журналист", вече не е плаж. По закон всяка плажна ивица е изключителна държавна собственост. Защо тази не е, след като ясно се вижда, че е плажна ивица, не ставаше ясно.

Последвалото разнищване на казуса стига до странни практики и резултати от тях. Основното е, че плаж от около 600 кв. м е изкаран от държавната собственост и е превърнат в публична общинска собственост.

Проверката на гражданите установява, че до 1997 г. във всички стари скици се вижда, че плажът на Кабакум-север стига до границата на хотел „Журналист".

На скицата с МХ е отбелязан стар военен бункер от Втората световна война. Той е в отделен парцел поради стратегическата важност.

Установено е, че за плажа Кабакум-север има и акт за изключителна държавна собственост (АИДС), от който е видно, че северната му граница е оградата на хотел „Журналист."

По-късно изработени скици в кадастъра обаче показват трансформацията, която е претърпял теренът. Неясно защо, дали от недоглеждане, непрофесионализъм, или заради някакви апетити, около 2008-2009 г. се оказва, че на това парченце около 600 кв. от плажа му е даден номер първо 195, а после 270.

Т.е. той става парцел. Според шефката на кадастъра Красимира Божкова този „имот" е пясъци със собственик община Варна. Забележете - общината, а не държавата. Това е първата стъпка в узаконяването на постройката върху него.

През април 2014 г. се оказва, че без да знае и без да иска, община Варна е придобила собствена плажна ивица в Кабакум. На новата скица дори е нанесена постройка, която представлява ресторант на брега на морето.

Вижда се все още и бункерът от Втората световна война, който

все още е на брега на морето, но вече не е в самостоятелен парцел. Новината изненадва заседателите в общинския съвет, тъй като по конституция плажовете в Република България могат да бъдат само изключителна държавна собственост. Тогава Кадрия Мехмед от Отворен обществен съвет на протестиращите показва справка от Службата по геодезия, кадастър и картография във Варна. От нея е видно, че имот от 600 кв. м е вписан в кадастралната карта като публична общинска собственост през 2008 г. Изрично е отбелязано, че имотът е пясъци.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
lazar (преди 4 години)
Рейтинг: 899 | Одобрение: 149
вярно ли е, че се изхвърлят фекалии в морето на кабакум?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама