17 години затвор за убийството на германец в к.к. "Златни пясъци"

30.05.2023 / 17:21 0

Снимка Pixabay

Варненският окръжен съд призна за виновен 26-годишния германски гражданин Максимилиан Ш., за това че на 10 август 2021 година умишлено умъртвил свой сънародник в курорта Златни пясъци. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Това съобщиха от Окръжен съд - Варна.

Съдът му наложи наказание 17 години "лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим. 

Максимилиан Ш. се възползва от правото си да поиска съкратено съдебно следствие при разглеждане на делото, като даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица. Така на днешното съдебно заседание бяха изслушвани само три вещи лица, а съдържанието на всички други протоколи от разпити на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство бяха приобщени и взети предвид от съда при постановяване на присъдата.

Максимилиан Ш. и жертвата Вилхелм М. били част от компания, пристигнала на 30 юли 2021 г. в курорта Златни пясъци за планирана лятна почивка. В Германия двамата мъже работели заедно от около месец и половина и още от самото начало станали приятели. Според думите на подсъдимият, у нас почивката преминавала в непрестанна употребата на алкохол. На 9 август, част от групата се събрала в една от хотелските стаи, пили различни спиртни напитки, след което се отправили към крайбрежната алея, за да се срещнат с други свои познати. Максимилиан Ш. и 33-годишният му приятел се върнали в наетия апартамент в ранните часове на 10 август. Били пияни и доста шумни.

Останалите обитатели на хотелската стая и администраторът на хотела им направили забележки да бъдат по-тихи, но без резултат. Около 04:50 ч. двамата напуснали апартамента. На иззетите записите от намиращите се в района видеокамери и пуснати по време на съдебното заседание, се вижда как мъжете първоначално вървят прегърнати, а не след дълго падат на пътното платно. След като се изправят, Максимилиан Ш. блъска приятеля си и той отново пада на земята. Тогава подсъдимият започва да му нанася множество удари с ръце и крака в горната част на тялото и най- вече в областта на главата.

Пред съда 26-годишният мъж обясни, че помислил, че приятелят му е изпаднал в безсъзнание, но го оставил на паркинга пред хотела. На връщане събул обувките си, защото били мръсни и в кръв, и след като опитал да почисти дрехите, легнал да спи. Обезобразеното тяло на убития било открито от румънски турист, който извикал полицейски екип. А едната кървава маратонка била намерена в съседен имот.

При направената аутопсия е било установено, че убитият е бил в тежка степен на алкохолно повлияване. Съдебно- медицинската експертиза на Максимилиан Ш. показва, че той е бил в състояние на обикновено алкохолно опиване – лека към средна степен. Налице са данни за употреба на психоактивни вещества. Той е многократно осъждан в Германия – за принуда, за управление на автомобил без шофьорска книжка, палеж и контрабанда на оръжие.

Обвинителният акт беше внесен във Варненски окръжен съд на 09.12.2022 г.

След произнасяне на присъдата днес, Максимилиан Ш. заяви, че би искал да изтърпи наказанието си в Германия.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама