1800 деца с увреждания търсят пътя си сред нас

13.09.2015 / 10:49 1

кадър: Нова тв

 

18-годишен младеж тепърва се стяга за училище. Неговото неизживяно детство споделят още 1800 момичета и момчета. Те са от закритите държавни домове за деца с увреждания. Расли са далече от очите ни. Сега са настанени в центрове от семеен тип, разказва Нова тв. 

Стефчо прохожда, но диагнозата „лека умствена изостаналост” отрязва пътя му напред. 18 години той живее сред тежко болни деца, някои умират пред очите му. А персоналът във всеки препълнен дом е твърде малоброен и твърде зает. Едва днес  социалните намират време за въпроса: диагнозата на Стефчо причина ли е или е следствие от живота в институциите. Отговорът е, че няма как да кажат латегорично.

Стигаме до ограда, която не е на дом за деца с увреждания. На енергото в Казанлък е. Точно толкова непристъпна обаче изглежда стената между дете, пълно с енергия и присъдата да я трупа в себе си.

Отскоро Стефчо живее в център от семеен тип в Казанлък. През деня на двама новодомци се пада по един възрастен. Тук всичко започва отначало.

С писането е стигнал до буквата „м”. А докато тепърва навлиза в азбуката, той преподава оригами на възрастните.

Броят на приятелите му навън расте, както и учудването на околните, че той е с „лека умствена изостаналост”. С констатацията обаче идват и предразсъдъците. Що за дете започва от „а” и „б” на 18 години. Трудно е за разбиране, че Стефчо и хиляди като него не са имали избор.

Запознаваме ви и с Габи, която също има проблем с ходенето. Нейният обаче е завинаги. Късметът ѝ е, че е още е само на пет. Затова и спазваме правилото да не показваме лицето ѝ. Допреди половин година в дома за такива като нея се е влачела на ръце. И никой не е очаквал да започне да общува – пак заради диагноза с печат.

Тук обаче има достатъчно хора и време да се учи. Въпреки диагнозата Габи  проговаря от свое име. И сваля от себе си печата, узаконил липсващото внимание в домовете-институции. Сега е готова за масовата детска градина.

С Габи сме в парка, където вероятно играят бъдещите ѝ другарчета от масовата детска градина. Няколко родители бързо си тръгнат – често става така при вида на камерата ни. От обектива се притеснява и Сийка, но щом вижда Габи, предлага да я запознае с внуците си.

Вижте и Злати, на 20 години, с церебрална парализа. Тя няма да се втурне към парка. За нея се грижи рехабилитатор. Раздвижването ѝ струва скъпо. Цената да продължи е една болезнена гърбица – според лелите в къщата тя се е получила, защото цял живот Злати е лежала на една страна, втренчена в другите в дома-институция.

За новодомците в центъра от семеен тип Община Казанлък разчита на опита на фондация „Сийдър”. Една въздишка на облекчение, че друг ще се погрижи не стига. За грижите фондацията набира дарения и доброволци. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Държавата не мисли за хората с увреждания. Единствено мислят за интеграцията на ромите единствено. 
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама