19 000 ваксинирани деца от 5 до 17 години до момента у нас

07.01.2022 / 19:42 1

Снимка: Pexels

19 000 ваксинирани деца от 5 до 17 години до момента у нас, информира БТВ.

COVID-19 все по-често засяга деца, категорични са педиатрите. Най-малките не са предпазени от тежко протичане на болестта, нито от хоспитализация. Има ли интерес към детската ваксинация в страната?

Велизара е зъболекар и майка на 6-годишно дете. Решава да го ваксинира още в първия ден от ваксинационната кампания.

„Смятам, че това е единственият вариант да го предпазя от вируса и усложненията, които води след себе си“, споделя Велизара пред БТВ.

По информация от Здравното министерство у нас близо 19 000 са напълно ваксинираните от 5 до 17 години. Над 2600 от децата между 12 и 17 години са с първа доза на „Пфайзер“, а близо 19 000 - със завършен ваксинационен курс. При по-малките от 5 до 11 години 769 са с първа игла, а 15 - с втора.

От началото на пандемията заболелите с COVID-19 деца до 19 години са над 44 000, според официалните данни. Повече от половината от тях са се заразили през последните 4 месеца на миналата година, когато бройката е над 23 000.

„При всеки нов вариант има драматичен скок на дела на децата сред заболелите. Сега ще видим драматичен скок на процента позитивни и хоспитализирани деца и така ще разберем, че е „Омикрон“, каза математикът  д-р Лъчезар Томов.

Над 1300 са хоспитализираните лица под 19-годишна възраст за последните 4 месеца, а 23 са децата загубили битката с COVID-19 от началото на пандемията.

Д-р Симов е началник на педиатричното отделение в Трета градска болница, където приемат непълнолетни с тежък пост-COVID синдром, изискващ продължително болнично лечение. Последствията засягат всички органи.

„Обриви, неясно температурно състояние, изразена възпалителна активност, засягане на сърце, бял дроб, свързано със съдовата характеристика на заболяването, изискващо и апаратна вентилация при някои от децата“, обясни д-р Велимир Симов.

Специалистите са категорични, че най-рискови са децата с хронични, ендокринологични или наследствени заболявания, които трябва да бъдат предпазени от всяка една инфекция.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
142006 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6856 | Одобрение: -124
ТАЯ ВЕЛИЗАРА ЯВНО Е МНОГО ПЛАТЕНА ИЛИ МНОГО ПРОСТА ЗА ДА ВАКСИНИРА ДЕТЕТО СИ КАТО ЗНАЕ КАКВО САДЪРЖЪТ ВАКСИНИТЕ.ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама