19 мин: Депутатите и министрите си вдигнаха от днес заплатите, и не е шега

01.04.2020 / 15:13 9

Докато в Сърбия депутатите се оставиха по своя воля без заплати, а в Македония народните представители, министри и премиерът минаха на минимална работна заплата, от днес 1 април, не на шега, българските им колеги си вдигат възнагражденията, пише сайтът "19 мин".

Ето какво пише изданието. Публикуваме без редакция:

"Това е на фона на предложението за бързи кредити, които да вземат някои работещи, ако се чувстват ощетени, а другите принудително да вземат годишните си отпуски, та да не могат да почиват лятото. Когато депутатите ще бъдат във ваканция. Можеха, преди да излязат в платена карантина, народните представители поне да гарантират, че лекарите и медсестрите изобщо ще вземат някакви заплати, понеже принудиха болниците да спрат плановите прегледи и операции, от които се издържат болниците, като трябваше да променят в закона системата на финансиране. Иначе властта, видите ли, е много загрижена за нас.

На фона на извънредното положение МС и НС не отлагат скока на доходите си, който бе предвиден за 1 април. Макар и на фалшива база – повишените доходи на държавната администрация за последното тримесечие на миналата година, които са увеличени, защото повечето чиновници си писаха 13-а заплата и повишения от нашите данъци.  А възнагражденията на депутатите и министрите се определят именно на база средната заплата в бюджетния сектор. Като за депутатите основата е същата в троен размер.

Така всеки народен представител ще взема 4248 лв заплата. Но това далеч не е всичко. Към тази основа трябва да се добавят и 2/3 безотчетни  върху заплатите. Участието в някоя от комисиите в НС носи плюс 15%, а най-често депутатите членуват в по 2 парламентарни комисии. Т.е. от екстрите връзват общо по още 1 заплата. Има разбира се и начисляване по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година. Така депутатските възнаграждения отиват на близо 9 600 лв.  Шефовете на комисии и групи, които са 10% от всички в родния парламент, пък минават далеч над границата от 10 бона, тъй като техните заплати са равни на министерски, а отгоре им идват всички екстри плюс прослуженото време. Трябва да се знае, че за депутатите вътрешният транспорт, дори със самолет, и още куп неща са безплатни, а шефовете на комисии имат дори персонални автомобили за наша сметка с шофьори, на които ние плащаме заплатите, а Цвета Караянчева и цял кортеж с минирота охрана.

Основното министерско възнаграждение също се вдигна - до 5 522 лв. Повишението важи също и за членовете на всякакви държавни органи, като например нищо-не-правещия и тотално провален СЕМ и множеството комисии, комитети, съвети, агенции, които издържаме от данъците си. Нагоре отиват и заплатите и на премиера, и на вицепремиерите, двама от които са „без портфейл”, т.е. не управляват пряко никого освен себе си, своите секретарки, ПР-и и шофьори.  Министър-председателят взема възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1, 6% от тази сума всяка година стаж. И заплатата отива към 9 000 лв.

Мил жест бяха даренията на всички споменати дотук държавници от по 1000 лв. – нещо като месечното им увеличение. Но те ще вземат повишените заплати поне 3 месеца.

 Напомняме, че преди да се разпусне Народното събрание отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица".Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
стоян (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6419 | Одобрение: -10861
крончо, когато сам си си шеф е така - оперделяш си заплатата сам
3
0
cron1 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 18241 | Одобрение: 3001
ТОВА Е ПЪЛНА СВИНЩИНА!!! ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА!!! БЕЗОБРАЗИЕ!!! ГнявГнявГняв
1
1
kaka (преди 11 месеца)
Рейтинг: 22190 | Одобрение: 3350
Бог не наказва той показва и гледа дали хората ще се преборят с поробителите си. 500г. и след 1944г.още до ден днешен!!!! Коментара е излишен за това какъв народ сме.И ,,Всеки народ си заслужавал управниците си и всеки народ е достоен колкото управниците си.
0
2
стоян (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6419 | Одобрение: -10861
Чв това е предвидебо преди военното положение - какъв е проблема. Като са представители, нямата ли разходи, които растат? И аз има два договора за наем, дето пише, че от април до септември наема е по-висок. Да не би да се откажа, а?
6
21
kris (преди 11 месеца)
Рейтинг: 190071 | Одобрение: 13656
Да си ги харчат с кеф, докато още мърдат....! Че в дървения сандък джобове няма.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
1
Ил_62 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 7864 | Одобрение: 1539
Нека да го опровергаят.
5
0
Шопа (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6415 | Одобрение: 1430
Ако не е първоаприлска шега-ПОЗОР!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама