19 мин: Папата с нелепости за нас и чудесен подарък за Македония. Македонският народ докарал християнството на Запад. Българите се борели за идентичността си

09.05.2019 / 10:19 6

Снимка Булфото, архив

След като ни посети, Папата даде обидно по нелепости интервю в престижния ляв италиански вестник Република, пише 19min.bg:

- Какво е впечатлението Ви от България и Македония, какво ще си спомните, когато се върнете в къщи?


- Това са две съвсем различни нации. България има вековни традиции, Македония също има традиция, но не като страна, а като народ, който е успял отлично да се изгради като нация с голяма борба. За нас, християните, Македония е символ на влизането на християнството в Запада – влязло е в Запада посредством македонеца, появил се насън на свети Павел. “Ела с нас”. Той отивал към Азия. Този повик е бил мистерия. Македонският народ е горд с това и не пропуска случай да каже, че християнството е навлязло заради повика на македонеца, отправен към свети Павел.

България е трябвало много да се бори за идентичността си като нация. През 1823 г. са загинали 200 000 руски войници! Помислете си какво значи 200 000 души, много борби, много кръв, много мистика, за да се стигне до консолидирането на идентичността.

Македония е имала идентичност и сега я е консолидирала като народ. И с малки, и с големи проблеми, като въпроса за името. Процентът на източноправославните е висок и в двете страни, след това са мюсюлманите, после католиците. Видях, че отношенията между различните религии са добри. В България станахме свидетели на обща молитва за мир, това беше нещо нормално за българите, защото имат добри отношения. Всеки има право да изрази собствената си религия и да бъде уважаван! Порази ме една фраза на македонския президент: "Тук не съществува толерантност, а респект". Уважават се в един свят, в който респектът липсва много"."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
2
готин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 204 | Одобрение: 124
Духовният водач на църквите, които до преди два века изгаряха жените, защото били Вещици, иска единение с Православната вяра, която 500 години брани жените си от турски ятаган! Иска единение с вярата с която умря Балканджи Йово! Църквата, която организира кръстоносни походи и се би, и срещу християни иска да отправи молитви от храм на Православната църква в земите, които ПРАВОСЛАВИЕТО измъкна от ноктите на Исляма, въпреки, че католическите държави бяха на страната на поробителя!! Единение наистина е възможно, но не с фалшиво "смирение", а с искрено ПОКАЯНИЕ И ИСКАНЕ НА ПРОШКА! Вместо това видяхме истинска наглост и непочитание на Канона!  Ватикана има 11 папски були срещу България. Нито една не е снета до момента. Кой си ти Хорхе Марио Берголио? Това питат душите на хилядите загинали за православната вяра страдалци от земите,  по които се разходи! Покай се Хорхе! Господ е милостив!
Gotyn
43
4
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10901 | Одобрение: 2351
Е сега се сещате защо Слави се подигра с този папа смешник.И докато сме разединени и се дърпат герб-бсп-дпс и всякъкви уж Българи,светът ще преписва нашата история на съседи и разни новоизлюпени нациики ближещи краката на папи и велики държави.
46
2
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9886 | Одобрение: -624
Аз се чудя дали историята за цар Борис 1 е истина или приказка, че после и сина му Симеон Велики направил нещо, което хората след това нарекли ЗЛАТЕН ВЕК. Папите история не са ли чели и ако не са как са станали папи???? 
39
6
4udovi6teto (преди 1 годинa)
Рейтинг: 27349 | Одобрение: 7914
Тъпак!Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама