20% по-скъпи зеленчуци по Гергьовден тази година

24.04.2015 / 22:30 3

На места марулята може да стигне до 3 лв. за брой

Рекордно високи цени на зеленчуците и по Гергьовден. С около 20% по-скъпи са краставиците и доматите в сравнение с миналата година. Причина за скока в цените, според земеделци, са лошото време и неправилното разпределение на субсидиите за производителите, предаде Тв7.

Тази година все по-малко семейства ще могат да си позволят традиционната зелена салата по Гергьовден. На места марулята може да стигне до 3 лв за брой. Репичките и краставиците също се търгуват на много по-високи цени.

Производителите оправдават високите цени на зеленчуците с лошото време, което съсипа реколтата им. Скокът в цената на марулята производителите отдават както на по-малко количество засадени зелени салата, така и на по-ниската субсидия за оранжерийните производители. Според тях държавните помощи и европейските средства не се разпределят правилно.

От Министерство на земеделието и храните поясниха, че средствата за производителите на плодове и зеленчуци са увеличени в пъти и би следвало това да се отрази добре на всички земеделци в сектора.

За да се насърчат допълнително българските производители, от земеделското ведомство предлагат минимален праг на ДДС при внос на плодове и зеленчуци. С мярката се очаква да се регулира укриването и спестяването на данъци от страна на чуждите производители.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
iTechnology (преди 7 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053
Тва не е нормално.. в момента на колхозния пазар във Варна , най-евтината маруля е 1лв... и са някакви опърпани и малки колкото два юмрука... Не виждам кой ще даде 3лв. за маруля... да видим след празниците дали ще паднат цените , както обещават.. че така не се търпи!!!!!!!
2
0
бълховоз (преди 7 години)
Рейтинг: 348 | Одобрение: 178
В Англия вали,гърми салатките са си 80 стотинки целогодишно,както и всички плодове и зеленчуци са със стабилна цена, независимо дали са парникови или оранжерийни.Нашите производители винаги се осират по празниците ,независимо дали говорим за плодове и зеленчуци или за цветя.Търсят си оправдание хиените гадни.Като са решили да се занимават със земеделие да са си направили сметката за евентуалните загуби,както е по цял свят,а не само да разчитат на държавни субсидии.Защо за всичко трябва да плаща клиента.Алчни лешояди.Да им загние продукцията дано.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама