3000 лева средна заплата в България от 2027 година, прогнозира КНСБ

07.06.2024 / 10:12 1

Булфото

КНСБ предвижда средната заплата да достигне над 3000 лева, а минималната - 1500 лева до 2027 година

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) призовава за значително увеличение на минималната работна заплата и преразглеждане на политиката по доходите. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от КНСБ с участието на основни политически партии.

Минималната заплата да се тества през заплатата за издръжка

Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, подчерта необходимостта от адекватна минимална работна заплата, която да отразява реалните нужди на хората. Той предложи минималната заплата да се тества през заплатата за издръжка, концепция, която наскоро получи международно признание от Международната организация на труда (МОТ), предаде Дунав мост.

Амбициозни цели за ръст на доходите

КНСБ представи своя меморандум за социално-икономическо развитие, в който се предвижда средната заплата да достигне над 3000 лева, а минималната - 1500 лева до 2027 година. Тези цели са свързани с очакванията за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до над 230 милиарда лева.

Необходимост от по-голямо преразпределение

Костов изтъкна, че България трябва да увеличи публичните разходи, за да достигне нивата на западноевропейските страни. Той също така подчерта необходимостта от преразпределение на средствата в бюджета, като се отделят повече средства за здравеопазване и социални услуги.

Призив за бързо транспониране на европейски директиви

КНСБ призова политическите партии да ускорят транспонирането на европейските директиви за адекватни минимални работни заплати, насърчаване на колективното трудово договаряне и равното заплащане на половете.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kjk (преди 3 седмици)
Рейтинг: 53239 | Одобрение: 6799
Който остане жив на територията дотогава,може и да ги наближжи тия пари!!!Намусен;)Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама