4 стъпки към облекчен процес на приготвяне на храната
Снимка: https://unsplash.com/
Забързаното ежедневие рядко ни позволява да се насладим на готварския процес, но и без този фактор е за предпочитане да си създадем максимални удобства
Вероятно всяко семейство има своите малки хитрини, които улесняват ежедневието и ключовия процес по приготвяне на храната. Дори и онези, които обожават кулинарното изкуство, няма да го правят с желание, ако не разполагат с достатъчно удобства и „терен за изява“. Неслучайно французите имат израз, че в кухнята всичко трябва да си е на мястото и готово за употреба.
Основна организация
Преди да пристъпите към същинското забъркване на ястията, всички съставки, уреди и посуда трябва да са подготвени. Зеленчуците – измити и нарязани, яйцата разбити, месото – размразено и овкусено, съдовете – предвидени според вида си.
Това са навици, които бързо ще си създадете, ако сте с ограничено време и няма как да си позволите лукса да се лутате из помещението.
Острият нож под ръка е инструмент, от който имате нужда винаги. Трябва да знаете, че затъпените остриета всъщност са далеч по-опасни и с тях рискът да се нараните е по-голям. Затова качествените представители на ножарската индустрия заемат централно място в кухнята.
Те трябва да са сложени, така че да ги достигате лесно, да изпълняват своята функция и работата с тях да ви носи удоволствие.
Понякога скъпите и специализирани уреди не са от първостепенно значение, докато без удобен нож, който играе ролята си на ниво, няма как да минете в домашното готварство.
Подходящо облекло
Оказва се, че този въпрос също не е за подценяване. Знаете, че в кухнята възникват различни ситуации, които понякога могат да ви наранят. Дали ще се залеете с вряла вода, ще падне капака върху краката ви или ще ви пръсне мазнината от тигана, вие определено сте подложени на опасности.
Ето защо не се разголвайте прекалено и не ходете боси. Бъдете с подходящо облекло и затворени чехли, така че все пак да сте защитени до някаква степен. Към тази „униформа“ може да добавите и красива престилка, с която ще се погрижите за дрехите си и няма да се налага след всяко готвене да търкате и петна.
Кошче наблизо
Ако в кухнята ви то не се намира на толкова близо място, когато бързате и трябва да изхвърлите боклук, пригодете си подвижен вариант. Това може да е просто купичка, в която ще слагате на момента отпадъците - черупки, люспи от лук или чесън, семки от зеленчуци и т.н.
Когато приключите, остава само да я изхвърлите, като по този начин ще се окаже, че сте си спестили доста напразни обороти и обиколки в стаята.
* публикация
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта