40% от играчките с опасни химикали

27.11.2014 / 07:01 1


Снимка: в. "Монитор"

40% от играчките, които се предлагат в магазините, съдържат потенциално опасни химикали, включително олово, кадмий и арсен, а различни изследвания установили наличие на вредни химикали в пъти над нормата, алармираха потребителски организации. Производителите използват олово най-често в боите за картини или за омекотяване на пластмасата, пише в. "Монитор".Предметите, които се допират до кожата - бижута, играчки за баня и имитации на мобилни телефони пък са най-опасни за малчуганите. Вредни са и предметите, които по-малките деца слагат в устата си. За да бъдат по-евтини играчките, оловото се заменя с кадмий, който е със значително по-ниска стойност. Европейска директива забранява канцерогенни, мутагенни и увреждащи плодовитостта вещества, както и на 55 алергена. 

Правилата предвиждат още наличието на тежки метали като олово и барий и алергенни вещества в детските играчки да бъде написано на етикетите им. Над 20 сигнала за опасни играчки има подадени от началото на месеца в европейската система RASEF, става ясно от сайта на Комисията за защита на потребителите.

Кадмият е токсичен химичен елемент, който прониква в дихателните пътища, кожата и лигавицата. При хроничната интоксикация се натрупва в организма и води до чернодробна или бъбречна недостатъчност. Има научни съобщения за тежки поражения върху костите и интелектуалното развитие на детето.

Натравянето с олово пък може да предизвика анемия, проблеми със сърцето и бъбреците, дори може да се стигне до кома, обясняват лекари. Преди всичко играчките трябва да се купуват от добри търговци, а не от случайни места, коментира за „Монитор” Надя Попова, председател на браншовата асоциация „Детски играчки”. На практика няма как да се разбере коя играчка е опасна от пръв поглед.

Опасностите са скрити и може да се проявят след време. Оловото обаче е изключение, то присъства най-вече в оцветителите. Освен това при играчките има много други ограничения - за алергени трябва да има специални предупреждения върху предметите, има и други изисквания, които са свързани с безопасността на играчките. Те трябва да са придружени от инструкция за употреба, важно е да се обърне внимание на възрастта, за която е подходяща играчката, задължително е указанието да бъде написано върху опаковката. Етикетът на български също е задължителен.

Световното производство е изнесено в Китай, дори на големите марки. 80% от световното производство. Половин година по-рано се правят в Поднебесната империя поръчките, за да пристигнат у нас навреме за Коледа детските подаръци. Майстори на играчки у нас почти няма. Имаме малко фирми, които правят пластмасови играчки, останали са и производители на занимателни игри със зарчета и пионки. За Западна Европа правим дървени кончета и люлки, чийто транспорт до старият континент доста ги оскъпява, ако идват от Далечния изток.

Има мода в играчките, в последно време се търсят предмети, които развиват въображението и уменията на децата, което е една добра тенденция, но за това цената е определяща, защото родителите не са склонни да отделят много пари за тях. Има много изисквания към качеството на играчките, които ги оскъпяват. Животът на играчката е много кратък, всяка година трябва да е нов модел и нещо по-различно. Влакчетата за съжаление в България вече не са от най-търсените играчки, защото децата ни рядко виждат в живота си тренове, а те обикновено се интересуват от нещата, които ги заобикалят, каза още Надя Попова. Самолетите също вече не са сред най-желаните занимания за момчетата.

За момичетата тази Коледа играчка номер 1 ще бъде куклата - бебе, която е много предпочитана от бъдещите майки. При момчетата топката е очаквано най-търсена.
 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
IvaNina (преди 6 години)
Рейтинг: 2565 | Одобрение: 180
нямам думи

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама