40% от тийнейджърите между 15 и 16 години са неграмотни

16.04.2015 / 13:44 5

40% от 15 и 16-годишните ученици в България са функционално неграмотни и трудно разбират смисъла на текста, който четат. Младежите трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. В Европа процентът е 20%, а стремежът е да спадне до 10% до 2020 година.Няма ясна визия как ще променим тази реалност, а е очевидно, че сме на опашката на тази класация, коментира Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", пред БНР. Пеева представи инициативата "Образование в България 2030".
По думите й, тя е различна с това, че за пръв път завява, че организации от различни сектори - публичен, бизнес, неправителствен, медиен - застават на една маса и определят обща визия за това как трябва да изглежда образованието за младите хора в България през 21-ви век, пише Блиц.
Пеева си представя система, в която всяко дете, без значение от произхода и средата му, посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката и обществото както на България, така и в световен мащаб. След 15 години голяма част от населението ще е в пенсионна възраст и все по-малка част ще е работоспособна. В същото време населението ще се представлява от различни етноси, каза тя. 
Ако не променим отношението към различията в училище днес, то можем само да очакваме конфликти на по-високо ниво в обществото, убедена е Евгения Пеева. Според нея образователната система трябва да подготвя децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви и да не се спират пред това, че днес, може би, нямат достатъчно умения да се справят с някоя задача. Важно е да са готови да се учат през целия си живот, добави експертът. 
 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
AISBERG13 (преди 6 години)
Рейтинг: 3685 | Одобрение: 955
да, за съжаление! Но кой има вина затова???
3
3
kris (преди 6 години)
Рейтинг: 212644 | Одобрение: 18484
това го знаем........от големия брой на неразбираеми и неадекватни коментари в петел....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik