4000 фиданки поставят началото на Слънчева гора край Варна

15.04.2018 / 19:19 4

Снимка: Североизточно държавно предприятие 

Над 200 доброволци се включиха в организираното от Държавно горско стопанство „Варна” залесяване край с. Слънчево, община Аксаково. Новата гора е само на около 15 км от морската столица. За създаването й на площ от 13 дка бяха засадени повече от 4000 фиданки. Инициативата, която е част от програмата на горското стопанство по повод Седмицата на гората, беше подкрепена от много млади хора. Десетки семейства с деца посветиха съботния ден на зелената кауза, като се включиха активно в засаждането, пише novavarna.net.

То се извърши под напътствията на служителите на горското стопанство, а поради близостта си със с. Слънчево залесеното място бе наречено от доброволците Слънчева гора. „Искрено се радваме, че толкова много хора са съпричастни на грижите за природата. Дължим специална благодарност и на гражданската инициатива „Когато станем 100 000 – ще посадим гора”, тъй като нейните последователи откликнаха с готовност и днес се присъединиха към нас. През есента на миналата година заедно засадихме жълъди на площ от 70 дка край с. Генерал Кантарджиево. Вярвам, че съвместните ни акции ще продължат и занапред”, коментира зам.-директорът на ДГС „Варна” инж. Владислав Георгиев. Пред журналистите, които също се включиха в засаждането, той обясни, че на територията на стопанството през тази година се предвижда залесяване на площ от 46 дка. „В концепцията за стопанисването на горите вече се залага преди всичко на онези лесовъдски мероприятия, чрез които подпомагаме естественото възобновяване. Целта е да се гарантира развитието на устойчивите местни видове, затова и акцентът в нашата работа през годината е именно в тази посока. До края на 2018 г. планираме попълване на култури на площ от 35 дка, а за други 300 дка предвиждаме осветление, т.е. разчистване на заглушаващата храстова растителност, която пречи на растежа на дървесните видове”, уточни инж. Георгиев. Акцията по залесяване започна с минута мълчание, с която в деня на национален траур беше почетена паметта на загиналите при тежката катастрофа на магистрала „Тракия”.


 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
batkojoro (преди 11 месеца)
Рейтинг: 3685 | Одобрение: 1765
Кой знае как им се радват,и потриват ръце  мангалите?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама