43% от домакинствата у нас без достъп до интернет

11.01.2015 / 18:25 2

Близо 57% от домакинствата в България имат достъп до интернет. Това сочи проучване на Националния статистически институт (НСИ). Данните показват още, че почти всички домакинства с достъп до глобалната мрежа са с осигурена бърза и надеждна връзка, предаде News 7.

Според данните на НСИ Югозападният регион, който включва и столицата, е първенец по използване на интернет – над 60% от домакинстваната имат достъп до глобалната мрежа. След него се нарежда Централна България. Най-малко като процент интернет използват домакинствата от Северозападната част на страната.

Дупнишкото село Дяково е едно от местата, където няма нито интернет, нито добро покритие на мобилните телефони  Селото се намира на 10 км от общинския център. За неговите жители това е разстоянието не само до близкия град, но и до далечния интернет. Около 350 човека живеят в селото. Едно от малкото места, където има достъп до глобалната мрежа, е местната поща. Услугата обаче е много бавна.

Преди няколко месеца се появява фирма, която предлага да покрие с интернет цялото село, което е разделено на пет махали. За да има бърз и качествен интернет в цялото село. трябва да се сложи антена на най-високото място, което е църквата "Света Богородица". Условието е всеки да плати на доставчика първоначална такса от 100 лв. и след това по 25 лева на месец.

За много от най-възрастните жители това е непосилна сума и не само – те просто не знаят какво е интернет. Засега около 20 жители на село Дяково са се записали да плащат за интернет. За да се въведе услугата обаче, трябва да са поне 50. А дотогава играта на белот остава най-доброто забавление.

Иначе най-активни потребители в мрежата са младите хора на възраст между 16 и 24 години. През миналата година над 80 на сто от тях използват глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. На другия полюс са хората на възраст от 65 до 74 години. По-малко от 10% от тях използват онлайн услуги .

Използваме интернет най-често с цел комуникация, а най-рядко за работа с органите на държавната администрация и местното самоуправление. Не е популярно да се използва мрежата и за записване на час при практикуващ лекар или в болница. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Gogata (преди 9 години)
Рейтинг: 5208 | Одобрение: 598
Не е вярно, ако цифрата беше 85% имат интернет сте доста близо
УМНОКРЕСЛИВИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ВЛАСТТА! КОЙТО ИМА УМ В ГЛАВАТА СИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ ТЕЗИ ЛИБЕРАЛНИ БЕСОВЕ. НЕ МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ ШЕПА ЛИГЛЬОВЦИ ДА СИ ИГРАЯТ НА ДЪРЖАВА, ДОКАТО ДРУСАТ И РАЗИГРАВАТ КОНЯ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. ПРАЙДОВЦИ НА ЕКЗИСТЕНЦИАЛНАТА ПУСТОТА.
0
1
Marko (преди 9 години)
Рейтинг: 13 | Одобрение: 3
за жалост това е положението како сийке.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама