48 процента от починалите от коронавирус в Италия са имали 3 предишни заболявания. Статистик разказа какво е "италианската социална матрица"

25.03.2020 / 21:27 1

Новият коронавирус може да зарази хора от всички възрасти, но възрастните са по-уязвими заради намалялата с възрастта имунна система.

В Италия 85,6 процента от починалите са над 70 години, сочи последният доклад на Националния здравен институт (ISS).

Италия заема челно място в света брой възрастни жители.

23 процента от италианците са над 65 години. Страната има най-старо население в света след Япония - и наблюдателите смятат, че разпределението на възрастта също би могло да изиграе роля за повишаване на смъртността.

Друг възможен фактор е самата здравна система на Италия, която осигурява универсално покритие и до голяма степен е безплатна.

"Имаме много възрастни хора с многобройни заболявания, които успяха да живеят по-дълго благодарение на обширните грижи, но тези хора са по-крехки от другите", каза Масимо Гали пред "Ал джазира", шеф на инфекциозното отделение в болницата в Милано и добави, че много от починалите пациенти в болнита Сако, вече са имали други сериозни заболявания.

Според последния доклад, проследяващ профила на жертвите на COVID-19, 48 процента от починалите са имали средно три съществуващи заболявания.

Експертите посочиха и „социалната контактна матрица“ на Италия като друга възможна причина за броя на починалите в Италия, макар и косвена.

"Възрастните италианци, въпреки че повечето от тях живеят сами, не са изолирани. Животът им се характеризира с много по-интензивно взаимодействие с техните деца и по-младо население в сравнение с други страни", каза Линда Лора Сабадини (на снимката) , директор на италианския Национален статистически институт

"Когато се случи такъв външен шок (като коронавирусната епидемия), важно е тези взаимодействия да намалят, като по този начин изолирането на възрастните хора трябва незабавно да бъде приоритет."Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама