5 изследвания в лаборатория, които всеки бива да си направи

25.05.2022 / 11:21 0

Лабораторните изследвания са не само страхотен диагностичен инструмент за засичане на болестни състояние и прецизиране методите на лечение, но и начин за превенция на такива.

В очите на някои хора има стигна свързана с тестването в лаборатория, но за тези запознати с частни медицински лаборатории като тези на Kandilarov.com, стигмата е просто илюзия.

Днес ще ви разкажем за 5-те лабораторни изследвания, от които всеки човек може да има полза, дори и той да не търси нещо конкретно.

1. Пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина е най-основния диагностичен инструмент на всеки лекуващ лекар, занимаващ се с по-детайлна вътрешна медицина.

Това са най-едни от най-често правените тестове в света, тъй като дават доста добра отправна точка за диагноза на евентуални недостатъци в кръвното съдържание.

Той се прави с кръвна проба взета от перифериален източник на ръката или през абокат във основна вена, предимно под сгъвката левия лакът.

2. Скрининг за алергии

Алергичните реакции са свръхчувствителност на тялото към външни стимуланти от общ или специфичен характер. Степента на чувствителност на организма към дадени стимуланти може да варира значително, от минимално раздразнение до опасност от анафилактичен шок.

Алергии могат да бъдат проявени както в ранна възраст така и при възрастни хора, затова няма конкретен период, в който е удачно да се направят.

Ако ви предстои лечение или терапия с конкретен вид лекарство, е добре да сте наясно дали вашето тяло има непоносимост към него или е опасно алергично.

3. Тест за хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост се различава от алергията със своята степен на проява у хората. Сред едни от най-често срещаните хранителни непоносимост са тези към ядките от бобовите растения, като фъстъците.

В лабораториите на Kandilarov.com можете да си направите както първоначален тест за хранителна непоносимост, така и цялостен скрининг за непоносимост към повече от 144 вида храни, растителни и животински.

4. Тест за нивата на кортизол

Кортизолът е известен като хормона на стреса, като неговото въздействие над организма е двупосочно. В организма той е ангажиран с управляването на реакцията на тялото към самите емоционални или физически стрес фактори, като вкарва тялото в режим на оцеляване.

Проверка на нивата на кортезол може да даде доста добра представа за подлежащи проблеми с начинът, по който тялото реагира на стресови ситуации.

Той може да бъде отговорен за намаляването на силата на имунния отговор, както и за намаляването на мускулна маса, чрез т.нар катаболни процеси.

Подобен тест се прави с проба взета от човешкото тяло, като резултатите могат да покажат еднократно измерване или трикратно, тенденциозно измерване.

5. ДНК анализ за предразположеност към болести

ДНК кодът, който всеки жив организъм носи в себе си е биохимичена инструкция за абсолютно всяко действие на тялото.

Всеки един жив човек днес има в тялото си милиарди закодирани предразположености към всякакви болестни състояния, от по-голяма вероятност за развиването на диабет, до по-сериозно заболяване като венерически болести, хепатит и прочее.

В медицинска лаборатория Kandilarov.com можете да намерите над 21 различни вида теста създадени за засичането на конкретни маркери във вашето ДНК.

Те могат да ви дадат информация за това дали сте предразположени към конкретни генетически заболявания, или генетическата руска рулетка ви е подминала.

 


*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама