500 лв. глоба, ако сам смениш спукана гума

07.08.2019 / 02:30 11

profit.bg

500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира и поддържа личния си автомобил. Това ще се случи, ако в сила влязат текстовете от законопроекта за пътните превозни средства, който е качен за обществено обсъждане от създателите му от транспортното министерство.

В проекта е записано, че дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства може да се извършат от физически или юридически лица, регистрирани и разполагащи с удостоверение за такава дейност.

За всичките тези лица Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация (б.а. - масово познатата като ДАИ) ще създава, води и поддържа регистър. В него ще се вписват името, адресът на обектите, имената на техническите специалисти, които работят в тях, образованието и квалификацията им, посочва вестник Стандарт.

Лицата, които ремонтират или поддържат автомобили, без да имат регистрация, подлежат на глоба от 500 лв., гласят наказателни текстове от закона. „Разписан в този си вид, проектът прави законно това да ремонтираш и поддържаш сам собствения си автомобил. Хиляди българи правят това, включително като свое лично хоби. Със сигурност е необходимо прецизиране на тези текстове“, коментират потребители новия законопроект в рамките на общественото обсъждане в интернет.

„От така написаните текстове излиза, че ако спукаш гума на пътя и решиш да си я смениш сам, извършваш нарушение, защото нямаш официална регистрация, и подлежиш на глоба“, гласи становището на юристи по темата.

Те изразяват надежда експерти и депутати да изчистят този абсурд по време на четенията на закона в парламента или по-рано. Според юристи добавянето на думите „редовно и по занятие“ би решило проблема и така законът няма да направи рутинни лични ремонти незаконни.

В закона е предвидено задължението регистрираните сервизи да дават минимум шест месеца гаранция за извършен ремонт. Те ще трябва да водят и опис на всички ремонти, които са извършвали, както и на вида и произхода на частите, които са вложили. За тях се въвежда и задължението да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“ за евентуални вреди, настъпили след некачествен ремонт и техническо обслужване на автомобил.

В случай на издаване на документ с невярно съдържание или влагане на крадена или некачествена част сервизът рискува да загуби регистрацията си. Ако пък се докаже, че отделен техник е направил гаф умишлено или не, той може да бъде заличен от регистъра и да не може повече да упражнява законно професията си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
Ман40 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2267 | Одобрение: 917
А на велосипеда или мотопеда може ли да си залепваме спуканите гуми?
За тези седем месеца да бяхте циментирали път и рампа до водата за тази цел, а не да газите пясъка и дюните и сега да се оправдавате!
4
3
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 25156 | Одобрение: 9616
khm ако те хванат от кат да я сменаш на улицата тогава явно ще има глоба. ама то и да извикаш пътна помощ пак толкова ще ти излезе(е може и повече). иначе пред блока никои нищо няма да ти каже дори и саседите да извикат кат. cron1 споко изчай малко ще измислят и по малоумнен от този закон по голяляма гавра с хората. некси ти пак си забрави хапчетата нали знаеш мойто момче като не си пиеш редовно хапчетат и много се бъркаш.
5
1
Голям праз (преди 2 месеца)
Рейтинг: 5219 | Одобрение: 2199
На язовира съм, а гумата ми спадна! Да я напомпя ли, или да викам пътна помощ????
7
0
khm (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42904 | Одобрение: 16179
И как ще разберат дали си сменям гумата аз или викам майстор? Сигурно по тая логика е незаконно да си сложа резервната гума, ако спукам извън града, че да мога да се добера до населено място и гумаджия? Тия верно изтрещяха.
26
4
12321 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6748 | Одобрение: 2793
Дано на вносителя на закона му се запали колата. И той да е вътре. Тогава ще му обясня дали съм пожарникар...
12
35
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 189255 | Одобрение: 35005
Прав си, трябва всички да играят по правилата - сельовците да почнат да ги спазват и тогава да искат тотва от властта! Инак е нахално да криеш данъци, осигуровки, да пускаш фалшиви болнични, нелегално да вариш ракия, нелегално да гледаш прасета, да си плащаш таралясника, де ти е по-евтинко и после да искаш от другите да спазвали правилата.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
26
4
robotron2000 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 25719 | Одобрение: 5389
нексус голямо си педерче такова не наклецано! Болест всяка кола се продава с Наръчник на собственика, в него са описани от завода производител, какви манипулации могат да се извършват от собственика на колата, без това да е риск за сигурността... 8-)   Крушки, гуми, филтри! в повечето случай се описват процедурите, за проверка на ниво на течности и доливане.. 
21
2
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 24322 | Одобрение: 4027
ВСЪЩНОСТ , НЕКСУС ..ОБИЧАМ ПРАВИЛАТА,КОГАТО ВСИЧКИ ИГРАЯТ ПО ТЯХ..ЕВАЛА НА АМЕРИКАНЦИТЕ..МОЖЕ ДА ИМАТ МНОГО НЕДОСТАТЪЦИ ,НО ИМАТ ЗАКОНИ И АКО НЕ СЕ ВМЕСТВАШ В ТЯХ..ЩЕ СЕ ВМЕСТИШ В СТАЯ С ЗАМРЕЖЕНО ПРОЗОРЧЕ..ОТ КЛОШАРА ДО МИНИСТЪРА..Е ,КОГАТО ТОВА СЕ СЛУЧИ И В ТЕРИТОРИЯТА..ВСИЧКИ ЩЕ ИГРАЕМ ПО ПРАВИЛАТА..ДОБРО УТРО..ИзплезванеУсмивкаУхилен
13
31
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 189255 | Одобрение: 35005
Тук ке има много плювни. Наш Ганя не обича правилата. Те са останалите, ама не и за него.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
27
2
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 24322 | Одобрение: 4027
НЕКА ПЪРВО ТИЯ ДЕБИЛИ ОТ ТРАНСПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО ДА ПОКАЖАТ СВОИТЕ ЛИЦЕНЗИИ ДА БОРАВЯТ С ТЕЗИ ЗАКОНИ..АКО НЯМАТ ЛИЦЕНЗ,ПО 1 МИЛИОНЧЕ НАКАЗАНИЕ И ОТНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ПРАВА..ДОРИ ДА ХОДЯТ ПО УЛИЦАТА НА ГРАДОВЕТЕ..ДА ИМАТ ПРАВО САМО ДА ПАСАТ ГЪСКИТЕ НА СЕЛО..  Изплезване:devil:Ухилен ДОРИ И ТОВА ИМ Е МНОГО..
30
0
cron1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4280 | Одобрение: 945
Това е ПОДИГРАВКА С ХОРАТА!!! По-малоумен закон още не са измислили!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама