500 лв. глоба, ако сам смениш спукана гума

07.08.2019 / 02:30 11

profit.bg

500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира и поддържа личния си автомобил. Това ще се случи, ако в сила влязат текстовете от законопроекта за пътните превозни средства, който е качен за обществено обсъждане от създателите му от транспортното министерство.

В проекта е записано, че дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства може да се извършат от физически или юридически лица, регистрирани и разполагащи с удостоверение за такава дейност.

За всичките тези лица Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация (б.а. - масово познатата като ДАИ) ще създава, води и поддържа регистър. В него ще се вписват името, адресът на обектите, имената на техническите специалисти, които работят в тях, образованието и квалификацията им, посочва вестник Стандарт.

Лицата, които ремонтират или поддържат автомобили, без да имат регистрация, подлежат на глоба от 500 лв., гласят наказателни текстове от закона. „Разписан в този си вид, проектът прави законно това да ремонтираш и поддържаш сам собствения си автомобил. Хиляди българи правят това, включително като свое лично хоби. Със сигурност е необходимо прецизиране на тези текстове“, коментират потребители новия законопроект в рамките на общественото обсъждане в интернет.

„От така написаните текстове излиза, че ако спукаш гума на пътя и решиш да си я смениш сам, извършваш нарушение, защото нямаш официална регистрация, и подлежиш на глоба“, гласи становището на юристи по темата.

Те изразяват надежда експерти и депутати да изчистят този абсурд по време на четенията на закона в парламента или по-рано. Според юристи добавянето на думите „редовно и по занятие“ би решило проблема и така законът няма да направи рутинни лични ремонти незаконни.

В закона е предвидено задължението регистрираните сервизи да дават минимум шест месеца гаранция за извършен ремонт. Те ще трябва да водят и опис на всички ремонти, които са извършвали, както и на вида и произхода на частите, които са вложили. За тях се въвежда и задължението да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“ за евентуални вреди, настъпили след некачествен ремонт и техническо обслужване на автомобил.

В случай на издаване на документ с невярно съдържание или влагане на крадена или некачествена част сервизът рискува да загуби регистрацията си. Ако пък се докаже, че отделен техник е направил гаф умишлено или не, той може да бъде заличен от регистъра и да не може повече да упражнява законно професията си.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
Ман40 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5347 | Одобрение: 1347
А на велосипеда или мотопеда може ли да си залепваме спуканите гуми?
RB
4
3
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 50843 | Одобрение: 14468
khm ако те хванат от кат да я сменаш на улицата тогава явно ще има глоба. ама то и да извикаш пътна помощ пак толкова ще ти излезе(е може и повече). иначе пред блока никои нищо няма да ти каже дори и саседите да извикат кат. cron1 споко изчай малко ще измислят и по малоумнен от този закон по голяляма гавра с хората. некси ти пак си забрави хапчетата нали знаеш мойто момче като не си пиеш редовно хапчетат и много се бъркаш.
5
1
Голям праз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10519 | Одобрение: 2969
На язовира съм, а гумата ми спадна! Да я напомпя ли, или да викам пътна помощ????
7
0
khm (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43087 | Одобрение: 16252
И как ще разберат дали си сменям гумата аз или викам майстор? Сигурно по тая логика е незаконно да си сложа резервната гума, ако спукам извън града, че да мога да се добера до населено място и гумаджия? Тия верно изтрещяха.
26
4
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13686 | Одобрение: 4331
Дано на вносителя на закона му се запали колата. И той да е вътре. Тогава ще му обясня дали съм пожарникар...
26
4
robotron2000 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28643 | Одобрение: 5658
нексус голямо си педерче такова не наклецано! Болест всяка кола се продава с Наръчник на собственика, в него са описани от завода производител, какви манипулации могат да се извършват от собственика на колата, без това да е риск за сигурността... 8-)   Крушки, гуми, филтри! в повечето случай се описват процедурите, за проверка на ниво на течности и доливане.. 
21
2
ДИВАКА (преди 1 годинa)
Рейтинг: 24346 | Одобрение: 4051
ВСЪЩНОСТ , НЕКСУС ..ОБИЧАМ ПРАВИЛАТА,КОГАТО ВСИЧКИ ИГРАЯТ ПО ТЯХ..ЕВАЛА НА АМЕРИКАНЦИТЕ..МОЖЕ ДА ИМАТ МНОГО НЕДОСТАТЪЦИ ,НО ИМАТ ЗАКОНИ И АКО НЕ СЕ ВМЕСТВАШ В ТЯХ..ЩЕ СЕ ВМЕСТИШ В СТАЯ С ЗАМРЕЖЕНО ПРОЗОРЧЕ..ОТ КЛОШАРА ДО МИНИСТЪРА..Е ,КОГАТО ТОВА СЕ СЛУЧИ И В ТЕРИТОРИЯТА..ВСИЧКИ ЩЕ ИГРАЕМ ПО ПРАВИЛАТА..ДОБРО УТРО..ИзплезванеУсмивкаУхилен
27
2
ДИВАКА (преди 1 годинa)
Рейтинг: 24346 | Одобрение: 4051
НЕКА ПЪРВО ТИЯ ДЕБИЛИ ОТ ТРАНСПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО ДА ПОКАЖАТ СВОИТЕ ЛИЦЕНЗИИ ДА БОРАВЯТ С ТЕЗИ ЗАКОНИ..АКО НЯМАТ ЛИЦЕНЗ,ПО 1 МИЛИОНЧЕ НАКАЗАНИЕ И ОТНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ПРАВА..ДОРИ ДА ХОДЯТ ПО УЛИЦАТА НА ГРАДОВЕТЕ..ДА ИМАТ ПРАВО САМО ДА ПАСАТ ГЪСКИТЕ НА СЕЛО..  Изплезване:devil:Ухилен ДОРИ И ТОВА ИМ Е МНОГО..
30
0
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18277 | Одобрение: 3057
Това е ПОДИГРАВКА С ХОРАТА!!! По-малоумен закон още не са измислили!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама