6,7 млн. лева прибрали телефонни измамници за година, присъдите им - условни

20.03.2017 / 19:39 1

Снимка: Булфото

Телефонните измамници са успели да измъкнат за една година от наивни пенсионери около 6,7 милиона лева, съобщи в Пловдив Цветан Цветанов на дискусия за сигурността. Той посочи, че много са потърпевшите и от кражби на автомобили.

"Застрохователните компании се зародиха през 90-те години, когато имаше пик в отнемането на коли. Тогава се появиха СИК и ВИС", припомни той. Според него най-ниските нива на кражбите на коли били през 2011-2012 г. След това отново настъпили завишение.

Изключително чувствителна нарече Цветанов темата за телефонните измами. През 2011-2012 г. щетите са били около 2,3 млн. лева. През 2013 нарастват почти двойно на 4,3 млн. А през 2015 г. надвишават 6,7 млн. лева. Някои пострадали дори не търсели и полицията.

Голяма част от заловените измамници обаче получавали условни присъди. Те били около 68%. "Какво означава? Има споразумения, отчита се, че престъплението е разкрито, но никой не гледа ефекта от присъдата. Няма как да бъдем ефективни с условни присъди за телефонни измамници", смята вторият човек в ГЕРБ. 

Изключително тежка тенденция нарече той жертвите на катастрофи. "България ежегодно губи толкова хора по пътищата колкото в един локален военен конфликт", онагледи той. И посочи, че за година жертвите по пътищата на Европа са били 35 000, а ранените - 1,5 млн.

У нас годишно загивали около 708 души, но Цветанов смята, че ще бъдат намалени с драстични санкции за шофьорите и видеонаблюдение по пътищата.

Според него най-големият проблем е манталитетът на българския шофьор. "Ние сме невероятни. Винаги казваме, че няма да се случи на нас. При ограничение от 50 км/ч някои карат със 120 км/ч", даде пример той, пише 24 часа.

 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е то по големи измамници от операторите няма. Турям си аз картата след 6 месечна пауза и се получава бомбастично съобщения на някаква неразбираема азбука което гласи:  "..че току що съм си активирал дневен интернет на стойност 1.20лв. разбира се без ДДС. Е да ама на моя договор пише, че имам само телефонни разговори. Обаждам се на колцентъра и им натягам обръчите. Оня ми вика ами пусни един SMS със съдържание STOP. Е аз и напомням, че договор за получаване на GPRS нямам и не ми се пращат никакви съобщения зорна. Оная ми каканижи: Нищо, пусни! Е прежалвам аз едни ниви 0.25 ст. И олеле получавам нов SMS  на шльокавица : " От сега нататък ще ви таксуваме Мb по 0.50 лв. " Пак и се обаждам и този път и скъсвам обръча: "Е нали обеща, че няма да има трафик?! Кви са тия сега 0.50 ст. на Мb? " E така ми изхарчиха 3 лв. без да са свършили нищо полезно. Сега си представете, че си купувате каквото и да е обаче преди да сте го купили ви таксуват нещо си друго. Ми то пари за това което искате да купите от къде? 
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама