6 юни 1984 г. - Честит рожден ден, Тетрис!

06.06.2023 / 00:10 0

фото: pixabay.com

Излиза прословутият „Тетрис“ – една от най-продаваните игри за всички времена! Създадена е в Москва от Алексей Пажитнов и Димитрий Павловски . Двамата автори са компютърни инженери от Компютърния център към Руската академия на науките.

Алексей и Димитрий се интересували от създаването и продажбата на напредничавите през това време компютърни игри. Те тествали няколко вида игри. Алексей бил привърженик на гръцките игри-пъзели пентамино, които се играели с части с 5 страни. Той бързо разбрал, че идеята на пентаминото (12 различни 5-сегментни части) е прекалено сложна за изпълнение за видео игра. Алексей избрал седем „тетрамино“-парчета, всяко направено от 4 части.Той заимствал идеята от руската настолна игра „Пентамино”, в която целта била да се подреждат различни фигури от по пет квадратчета. Пажинов опростил фигурите като намалил броя на квадратчетата на четири. Оттам идва и името на играта - „Тетрис” - от гръцката дума за числото 4 - „тетра”.

През 1985-1986 г., Алексей Пажитнов програмира първата версия на Тетрис под съветските микрокалкулатори „Електроника-60“.

През 1986 г., Вадим Герасимов, 16 годишен ученик, имплементира Tetris под операционната система MS-DOS с което поставя началото на ерата на компютърната игра. След като е пренаписана за IBM PC от шестнадесетгодишния ученик Вадим Герасимов играта бързо се разпространява по „пиратски” на дискети в Москва и лека-полека из целия тогавашен соц лагер.

През 1986 г. тя стига до Лондон и оттам до Съединените щати, където става истински бестселър, а през 1989 излиза и във версия за GameBoy на Nintendo.

В наши дни „Тетрис” съществува в десетки хиляди платени и безплатни варианти на всякакви компютри, в интернет та чак до мобилните телефони. И до днес играта с падащите цветни фигурки е все още така измамно проста и лесна, пристрастяваща и нестихващо популярна.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама