60 ЛЕВА ЗА НОВИТЕ СПАЛНИ ВАГОНИ ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ – ВАРНА

03.08.2012 / 10:01 5

Поне 50-60 лв. трябва да стане билетът за спален вагон от София до Варна. Това заяви шефът на "Холдинг БДЖ" Йордан Недев в дискусия за повишаване качеството на пътническите жп услуги. Недев уточни, че става дума само за пътуване с най-новите спални вагони, които "БДЖ - Пътнически превози" доставя от турската компания TUVASAS. Тестовите изпитания на 6 от новите спални вагони приключват, но предстои да получат сертификат от английска компания, наета от TUVASAS.

Така вероятно ще потеглят за морето през септември. От 4 месеца БДЖ не предлага нито един спален вагон. Компанията има само един кушет, който се движи между София и Варна. Според действаща тарифа добавката за спално място I класа е 10 лв., а за II - 8 лв. над цената на билета. Така билетът за спален вагон от София до Варна сега би трябвало да е 30 и 37,50 лв. съответно за II и I класа. Ако идеята на Недев се реализира, поскъпването ще е над 50%.

Положението в БДЖ тази година е пълен кошмар, заяви Недев. От необходимите поне 380 пътнически вагона се движат едва 249, каза той. Затова имиджът на БДЖ е "Бавни, мръсни, пълни", а през декември положението ще стане трагично, тъй като за ремонт ще излязат още над 30 вагона, обясни Недев. Ремонтът на вагоните у нас и в Румъния се бави. Търсим решаване на проблема с привличането на сръбски и турски заводи в търговете за ремонт на пътнически вагони, каза Недев и посочи, че само това ще разбие картела на родните ремонтни жп фирми. Ако до седмица проблемът със спряната субсидия не се реши, ще го реша в личен план, каза Недев, намеквайки, че ще подаде оставката си.

 

"Стандарт" 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
nedjo (преди 8 години)
Рейтинг: 35 | Одобрение: 0
тук може да намерите повече информация по темата http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/38272

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама