6800 лв. награден фонд за призьорите в маратона Галата -Варна

22.06.2018 / 15:48 0

Снимка: bnr.bg

Призьорите в 78-ото издание на плувния маратон Галата- Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Организатори на най-старото плувно състезание в България са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”.

Надпреварата, която е под патронажа на спортния министър Красен Кралев, е на 5 август. Стартът ще бъде даден в 10 ч до моста на нос Галата, съобщиха организаторите на маратона.

Председател на организационния комитет на маратона е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Велислав Цеков.

По традиция в маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през2005 г. и по големи. Преди старта на състезанието те трябва да преминат задължителен медицински преглед, както и да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието от нос Галата до Буна № 2.
Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първияфиниширал. По време на плуването не се разрешава получаване на хранителни, питейни и медикаментозни средства от странични лица.

Състезателите, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно. Всеки участник, преплувал разстоянието, ще получи купон за безплатна закуска, напитка и фланелка.

По регламент класирането е от първо до шесто място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. Премии ще бъдат връчени и на най-добре представилите се: варненец – мъж и жена – 100 лв.; плувец с увреждания – 200 лв.; плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.

В деня на провеждането на маратона на сборния пункт наморска гара всеки участник трябва да носи лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 г., подписана и от родител, както и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лв.

Всички жалаещи да вземат участие трябва да бъдат на морска гара на 5 август в 7 ч.
Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Миналата година маратонът бе белязан от рекорден брой участници – 321, като така старият рекорд от 2016 г.(298 души), бе пратен в историята. През 2017 г. най-бърз по трасето бе Венцеслав Айдарски от „Вихрен“ (Сандански). Той спря хронометрите на 52,55 мин. При представителките на нежния пол през 2018 г. победителка беГабриела Георгиева от София, която финишира с време 54,32 мин.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама