7-годишно дете се размина на косъм със смъртта

26.06.2015 / 09:18 1

Екип от пазарджишки хирурзи изтръгна от прегръдката на смъртта 7-годишно момченце. Детето постъпило в Областната болница заради много рядко срещана малформация на кръвоносни съдове в мозъка. То било прието по спешност, след като неочаквано за всички вкъщи припаднало. Дотогава никой в семейството дори не предполагал, че хлапето има такъв здравословен проблем, съобщава „Марица”.

Когато малкият пациент постъпи при нас в хирургията, вече беше в кома, разказва началникът на отделението д-р Светломир Петров. При такова тежко състояние операцията трябва да се направи до шестия час. Знаехме, че се захващаме с много сложна интервенция, а нямахме време да търсим съдействие от университетските болници. Да го транспортираме беше изключително рисковано. А и малко лекари биха се ангажирали с толкова тежък случай.

Екипът под ръководството на д-р Петров и д-р Румен Филипов - също много добър пазарджишки хирург, се заема с операцията. Тя трае около 2 часа, след които животът на момченцето е извън опасност. То лежи вече от десет дни в Интензивното отделение. С всеки изминал ден състоянието му се подобрява.

С първата намеса на медиците проблемът не е решен напълно. При нея е отстранен хематом, предизвикал убийствено налягане в кръвоносните съдове. Д-р Петров отбелязва, че много често такива прояви на заболяването водят до тежки кръвоизливи в мозъка и завършват фатално. След като състоянието му се стабилизира достатъчно, му предстои следваща интервенция. При нея проблемът ще бъде решен радикално - ще бъдат отстранени увредените кръвоносни съдове. Те са патологични, не би трябвало да ги има, обяснява д-р Петров.

За дългогодишната си практика той е имал и други пациенти с подобни увреждания, но никога на такава крехка възраст. Медицината няма обяснение на какво се дължат тези малформации - те са вродени. Също като мозъчните аневризми, сочи пример хирургът. Коварното е, че се усещат едва когато предизвикат криза с внезапно и необяснимо главоболие, гадене, повръщане, припадък.

Тези симптоми се проявяват обикновено в зряла възраст. А самите малформации се срещат при един на хиляди. Още по-малко са оживелите след проявата на заболяването. Мъничкият борбен пазарджиклия обаче се оказал късметлия. Медиците уверяват, че ще дадат всичко от себе си, за да може детето скоро да се върне към обичайния си начин на живот.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
0
lazuli (преди 5 години)
Рейтинг: 563 | Одобрение: 218
Нека в подобни случаи да аплодираме лекарите!Те са си свършили работата възможно  най-добре,хвала!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама