977 000 обувки откриха на плажовете на райски архипелаг

18.05.2019 / 03:00 1

profit.bg

На плажовете на малките острови Килинг, наричани още Кокосови острови, морските учени откриха 977 000 обувки и 373 000 четки за зъби.

Всеобхватно проучване на тази доста отдалечена част от планетата, разположена в Индийския океан, регистрира зашеметяващо огромно количество боклук, изхвърлено на брега.

В него се включват 414 млн. отпадъци с тегло 238 тона, съобщава The Guardian.

Изследването, публикувано в списание Nature, заключава, че обемът на отломките показва експоненциалното нарастване на глобалното замърсяване с пластмаси в световните океани и „подчертава тревожната тенденция в производството и изхвърлянето на продукти за еднократна употреба“.

Водещият автор на изследването Дженифър Лавърс от Института за морски и антарктически изследвания към Университета на Тасмания, казва, че отдалечените острови без големи популации са най-ефективният индикатор за количеството пластмасови отпадъци, плаващи в океаните.

Проучването установява още, че количеството отломки, погребани на 10 см под пясъка на плажа, е 26 пъти по-голямо от тхова на видимия на похъврността отпадък,както и че предишни проучвания, оценяващи само него, биха могли "драстично да подценят мащаба на натрупването на отломки“.

Лавърс води предишно проучване, публикувано през 2017 г., което разкрива, че отдалеченият остров Хендерсън в Тихия океан е сред най-засегнатите места от пластмасовото замърсяване.

Но докато повечето от боклуците, открити на остров Хендерсън, са свързани с риболова, на Кокосовите острови пластмасата идва предимно от изделия за еднократна употреба, като бутилки, пластмасови прибори за хранене, найлонови торбички и сламки.

Кокосовите острови се рекламират като„ последния неразвален рай в Австралия “, а туризмът е основен източник на доходи за местната общност, която наброява около 600 души. Въпреки това, въздействието на боклука върху туризма и плажовете е все по-трудно да се избегне.

С такива големи количества натрупани, според изследователите, на местното население ще са му необходими около 4000 години, за да генерират същото количество отпадъци.

Според учените, световното производство на пластмаса продължава да нараства. Количеството произведена пластмаса от 2006 г. насам е почти половината от произведената през последните 60 години.

12.7 млн. тона пластмаса са потънали във водите на световния океан през 2010 г., като около 40% от пластмасите навлизат в него през същата година, през която са произведени.

В резултат на растежа на пластмасите за еднократна употреба, сега има 5.25 трилиона отпадъци от този материал в океана.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 169297 | Одобрение: 22842
Е, не ползвайте такива сложни термини като експоненциално. Анцузите отде да знаят такива сложни неща за мозъчетата им?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама