АЗП: Мобилните оператори вдигат цените след Нова година

29.12.2022 / 12:37 6

Мобилните оператори вероятно ще вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти от следващата година заради високата инфлация през 2022 г. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски, предаде България он ер.

Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г., след като излезе официалната статистика за инфлацията в България за тази година. Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

"В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15.8%, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги", предупреди Майорски. При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

"Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните операторите. Договорите продължават да са в полза на компаниите, а клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си", подчерта той. Евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство - клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия.

"От друга страна, мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите, компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите", коментира Пейо Майорски. Според него Омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.

В началото на тази година мобилните оператори също повишиха цените между 1.5 и 3,3% заради инфлацията през 2021 г. Едностранното вдигане по действащите договори мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 90370 | Одобрение: 900
Кабеларките и мобилните оператори ни рекетират, обират и ни се  подиграват. Даржавата ги защитава щото работи за мафията.
Всеки да си получи заслуженото !
5
0
Ванката (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29709 | Одобрение: 5759
Държавата се грижи за мафията това е самата истина и винаги ще да е така. Докато не изринем продажната сволач ще е така!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
3
1
cron1 (преди 5 месеца)
Рейтинг: 54153 | Одобрение: 1388
И вашта мама също! Гняв
Марио Кроненберг
4
0
Серж (преди 5 месеца)
Рейтинг: 96883 | Одобрение: 16283
Продължаваме да вярваме, че държавата се грижи за нас, а не за монополите!...Гняв
3
0
Дедо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 14138 | Одобрение: 5203
Най-наглите и безскруполни обирджии са А1...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама