Адмирал Емил Ефтимов към курсанти: Да бъдеш лидер, означава да носиш отговорност

28.09.2020 / 20:41 1

Снимка: Министерство на отбраната

„Бъдещото успешно изпълнение на задачите, които стоят пред Въоръжените сили на Република България, ще бъде във вашите ръце, сърца и умове. Вие ще сте тези, на чиито познания и умения, вдъхновение и дръзновение ще разчитаме занапред“.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на срещата с курсантите и студентите на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съобщиха от Министерство на отбраната, пише Novini.bg.

Той участва в откриването на новата 2020/2021 академична учебна година във флотската ни Алма матер.

„Да бъдеш лидер, означава да носиш отговорност не само за себе си, но и за подчинените си, да бъдеш компетентен, да бъдеш себе си. Това ще постигнеш само, ако си убеден, че знаеш и можеш. Възможностите пред вас ще дойдат, когато работите и се развивате“, категоричен бе началникът на отбраната. Като възпитаник на Висшето военноморско училище адмирал Ефтимов разказа за своето обучение и мотивацията си да избере военната професия.

Той се спря също на значими елементи от историята на строителството на ВМС в изпълнение на идеята за защита на родните брегове и съобразявайки се с физикогеографското разположение на страната и нейните ресурсни възможности. Началникът на отбраната акцентира и върху предизвикателствата в съвременната среда на сигурност.

„Не си мислете, че в 21-ви век всичко е открито, измислено и решено. Същите предизвикателства и авантюризъм съществуват и днес, разбира се в неотменна връзка с развитието на обществата и технологиите. Ако преди 500 години предизвикателството е било как да се плава 40 дни на дървени кораби и с оскъдни запаси, то днес това е да контролираш силата, способна мигновено да унищожи кораби с десетки човешки животи на борда“, заяви адмирал Ефтимов.

Той посочи, че Въоръжените сили трябва да бъдат продукт на стратегическите цели на държавата, а ключова задача е превръщането на ресурсите в отбранителни способности, гарантиращи териториалната цялост и националния суверенитет. Началникът на отбраната разгледа членството на страната ни в НАТО преди всичко като свързаност между съюзниците, която се състои в общуване на един език, прилагане на стандартни процедури в комуникациите и еднакви тактики.

„НАТО е политико-военен съюз, в който решенията се вземат с консенсус. За да се вземе решение в Алианса, което е в интерес на всички държави в политическо и военно отношение, страните трябва да имат ясно определени национален интерес и цели, както и да познават механизмите в колективната система за сигурност за тяхното постигане. Това е изкуство и за него са необходими подготвени хора“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той наблегна и на планирането на стратегическо и тактическо ниво, за да може тези, които ще се влеят в редовете на Българската армия, да тренират тактики и да овладяват процедури, с които формированията да изпълняват оперативния и стратегически замисъл, като се отчитат обстоятелствата, ресурсите и познаването на етапите от планирането.

„За всичко това трябват подготвени и мислещи хора“, заключи началникът на отбраната.

Пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че ще бъде създаден научен борд с цел да се търси най-добра симбиоза между нуждите на армията и приоритетите във военното образование. В него ще бъдат включени началниците на висшите военни учебни заведения, представители на Института по отбрана и на Военната академия.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Нане (преди 10 месеца)
Рейтинг: 4425 | Одобрение: 790
Адмирал на пет лидки

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама