Адвокат: Протестиращите могат да съдят МВР

14.08.2020 / 09:41 3

кадър 7/8 тв

Практиката и поредица от решения на Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) са категорични, че блокирането на кръстовища са допустима форма на протест и са начин за изразяване на правото на мнение и правото на свобода на събрание. Протестиращите са напълно в правото си да сезират съда за нарушването на техните права от страна на полицията, която премахна палатките им.

Това бе категорично заявено от адвокат Силвия Петкова в предаването "Студио Хъ" по телевизия 7/8, предаде fakti.bg.

Такива решения на ЕСПЧ са взимани по отношение на Турция например, допълни юристът. По думите ѝ нас става въпрос повече за политическа воля. 

Над националните законодателства се прилага Хартата за защита на правата на човека. Няма как да има намеса в основните права на човека без, чрез тази Харта, да се гарантира спазването им, над вътрешните законодателства.  Законът за движение по пътищта не може да е основание да се нарушават основни човешки права.

Не само могат, а би трябвало да носят отговорност полицаите, които премахнаха палатките от блокадите. МВР е администрация, а всяка администрация следва да спазва установения ред. Съдът следва да бъде сезиран за това. Категорично гражданите трябва да заведат дела за нарушаване на човешките им и граждански права.

Смисълът на правото е, когато се прилага и когато гражданите си търсят правата. Когато работник не се яви на работа той бива уволнен или му се налага наказание. Протестиращите  днес изразяват като „работодатели“  недоволството си към народните представители, които не са на работните си места и не си вършат работата.

Във всяка една демократична държава, когато има проблем и когато гражданите излязат да искат оставката на властта, тя си я подава.

Добрата новина е, че тези по-образовани хора решиха да вземат нещата в свои ръце. Това е едно много добро начало. И в други европейски държави точно това упражняване на правото на събрание е довело до подобряване на политическата системи и управлението на държавите.

Блокадите реално, така както са разположени, не създават чак толкова сериозни затруднения, каквито създава всеки един от редовните ремонти в столицата.

Съдът по правата на човека най-вече се съобразява  с това до колко е нарушено правото на другите.  Ако погледнем реално към блокадите, те не затрудняват по такъв начин движението, че да причиняват нарушаване правата на другите. Не се създават сериозни затруднения и при обходните маршрути, защото те не са чак толкова далече и не нарушават до толкова голяма степен правата на другите граждани. Има установена практика на ЕСПЧ, в която се разглеждат тези моменти.  

Най-тежката форма на протест е, когато управляващите не желаят да се съобразят със своя суверен. При всички случи трябва да се търси баланс.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
уйчо (преди 6 месеца)
Рейтинг: 31280 | Одобрение: -2340
Пердашко2, вие от гей дружинката сте къде по-многобройни.
4
1
Tито (преди 6 месеца)
Рейтинг: 16856 | Одобрение: 2241
Ами какво чакаш, взимай Стоян и Тъпия и тръгвайте, аз ще ви платя, пътните;)
0
3
уйчо (преди 6 месеца)
Рейтинг: 31280 | Одобрение: -2340
Тая заслужава на площадката пред входната врата на гарсониерата и да се настанят трима миризливи клошара и да и разкажат за правата си.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама