Адвокатът на Емилия Ковачева: Няма данни акушерката да е извършила това, за което е обвинена

26.04.2015 / 09:50 13

Медийни манипулации изкривяват процеса срещу акушерката Емилия Ковачева, нанесла побой на бебе на 4 дни в столичната болница „Софиямед”. Това заяви в предаването „Тази неделя по bTV адвокатът ѝ Владислав Янев.

Той обясни, че клиентката му е в много тежка криза и изживява всичко изключително болезнено. „Не съзнава и няма ясен спомен какво е станало. Предполагам, че е отключен психологически синдром. Периодът от 2:00 до 4:00 сутринта е най-трудният период за всеки, който е работил на смени”, коментира адвокатът.

„Аз съм дълбоко изумен как в XXI век в столица на европейска държава е възможно някой да работи 24 часа и то толкова отговорна работа. Отделен е и юридическият аспект колко законно е това”, допълни Владислав Янев.

Той обясни, че записът от охранителната камера в АГ-отделението, на който се вижда какво прави Емилия Ковачева, не му е бил предоставен от разследващите. Според него кадрите, разпространени в медиите, са манипулативни. „До момента това са твърдения, базирани на едни записи от камери – откъси със стоп кадри и забавено действие – показва контакт, но не видях удари. Тези записи са следствен материал и нямам представа как са изтекли в публичното пространство”, отбеляза адвокатът.

„Това не значи, че с тези действия е причинено действието, в което е обвинена – черепно-мозъчната травма. Отокът също се появява по-късно – около 10:00 часа. Ако ударите са приключили в 3:00 часа, а при проверката в 7:00 часа лекарката не установява никакви отоци и удари, не е възможно счупването на череп да остане без следи толкова дълго време”, заяви още защитникът на акушерката.

По думите му, на Емилия Ковачева все още не е изготвена психологична експертиза. „Към момента има изключително повърхностна психологическа справка, дори не смеят да я нарекат експертиза – в стресова ситуация, без близки и без адвокат, да правиш психологическа експертиза е безумно”, коментира Владислав Янев.

„Твърдя, че за това, в което е обвинена, няма категорични данни, че е извършено от нея. Ако тя е причинила удар, довел до счупване на черепа, отокът щеше да се появи много по-рано”, подчерта още той.

Според адвоката заради медийното отразяване на случая се размиват отговорността и обстоятелствата, което е недопустимо. „Трябва да се акцентира върху важните обществено значими въпроси – никой не ме попита какво е довело до това, как се стига до това положение при наличието на толкова контролни органи”, обясни Владислав Янев.

„Имаше данни, че обвинението не трябва да бъде за опит за убийство, но след медийните атаки прокуратурата съвсем неоснователно направи обвинение за опит за убийство, а вчера се формулира обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда. Манипулациите вече започват да се реализират”, посочи адвокатът на Емилия Ковачева.

Той обясни, че е получил SMS с обвинение, че е „адвокат на дявол”. „Стига се до манипулиране на общественото мнение и се възпрепятства обективното становище. Аз съм адвокат, за да защитавам законни права, а не уродливи тези. Адвокат, който е тръгнал да защитава някое лице, натоварено с обществен негативизъм, не бива да се заклеймява”, настоя Владислав Янев.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
varnas0und (преди 8 години)
Рейтинг: 265 | Одобрение: 135
Тоя пе*ерас май не е гледал клипа... пфффффффф аман от мърши веееееееее :@:@:@
Паулу Коелю
8
3
plabov1080 (преди 8 години)
Рейтинг: 48779 | Одобрение: 3989
То е ясно, че всеки човек има право на защита (адвокат), ама има случаи, при които адвоката(защитата) са излишни - както е този случай...Акушерката не била виновна, не проявявала агресивност...Дрън, дрън...Дали ще се намерят съдии да му слушат глупостите...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама