Адвокатът на близките на Милен Цветков: Не искаме отмъщение, а да няма такива случаи

04.05.2020 / 10:28 1

Кадър БТВ

„Това е изключително емоционален процес за мен“, заяви Менко Менков, адвокат на близките на Милен Цветков в „Тази сутрин“.

Менков разкри, че се е познавал отдавна с Милен Цветков и двамата са споделяли обща страст – къмпингарството, затова не е могъл да откаже на близките на загиналия журналист да поеме случая, за което се чувства морално задължен.

„Това е една морална кауза, която трябва да отстояваме, тъй като човешкият живот е най-голямата ценност. Този казус не трябва да остава, защото е загубил живата си един от най-известните български журналисти, а за да направим така, както казват неговите близки, това да не се случва“, заяви Менков.
 
„Това е тяхното желание. В скръбта си те бяха изключително горди, казвайки „Сега не е време за отмъщение, трябва да простим“, допълни адвокатът.

Независимо дали ще бъдат увеличени наказанията, каквато е нагласата на обществото, какъвто законопроект има внесен в Народното събрания, това няма да се отнесе към извършителя, тъй като чл. 2 на Наказателния кодекс, извършителят се ползва от по-благоприятния закон, т.е. новият закон ще действа занапред, каза Менков, който отбеляза, че и по сега действащите нормативни актове наказанията за този вид престъпления са сериозни.

„Искам да поздравя наблюдаващия прокурор и разследващия за обвинението, което повдигнаха за умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков“, заяви адвокатът.

По неговите думи това обвинение може да бъде доказано в съда.

„Тенденцията на развитие на този тип престъпления е следната – при старата обществено-икономическа система, така наречения социализъм, този текст на НК, чл. 342, ал. 3, буква В, имаше широко приложение и това може да се проследи в съдебната практика. Абсолютно безупречно в правната теория има разработки на проф. Никола Филчев и на полковник Раймундов, които са дългогодишни съдии, вклщчително и във Върховния съд на Република България“, каза Менков.

Според него „евентуален умисъл“ е напълно доказуем в настоящия случай поради наличието на наркотици в кръвта на извършителя. Кристиан Николов може да бъде подведен и под отговорност за противозаконно отнемане на МПС, смята Менков, базирайки се на изказванията на адвоката на неговата майка. Николов обаче може да стане и свидетел в делото срещу нея.

Адвокатът на близките на Милен Цветков отбеляза, че увеличаването на наказанията няма да доведе до намаляването на подобни случаи като катастрофата, при която загина журналиста, тъй като не действат възпиращо, както се вижда от досегашния ни опит.

„Занимаваме се само с увеличаване на репресията, а трябва да се опитваме да предотвратяваме подобни престъпление с възпитателни мерки“, смята Менков.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Пипи (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1660 | Одобрение: 45
"Възпитателните мерки" трябва да са работа в интензивното отделение на някоя голяма болница като санитари,където приемат пострадалите от катастрофи!Нищо друго няма да ги превъзпита!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik