Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор)

24.07.2019 / 22:24 8

24 Часа

Африканската чума вдига цената на свинското с над 40%

От Нова година досега поскъпването е с 35 на сто, но месопреработватели прогнозират до септември месото да се оскъпи с още 5%

От Нова година досега свинското е поскъпнало с 35%, но месопреработватели прогнозират, че цената му ще се вдигне с още 5 на сто до септември. Това прави общо поскъпване от над 40 процента само за няколко месеца.

Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета. СНИМКА: РОЙТЕРС

Драстичното повишение на цените идва, след като през миналата година

в Китай бяха

избити над 1

милион прасета,

покосени от африканската чума по свинете.

Това наложи по-засилен внос от Европа, което доведе до недостиг на свинско на Стария континент, а това провокира увеличение на цените.

“Тази болест е само по животните, мерки се вземат, за да не се разпространява. Държа да се знае, че чумата е

безопасна

за хората

Това е важното. Другото са превенции и мерки, които се вземат, за да не се разпространи болестта”, коментира Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Урджанов обясни, че

в Румъния

има

над 1000

огнища,

но си работят. “Там няма такава паника, работят си нормално. Болестта е икономическа, защото свинекомплексите губят много пари. Лошо е, защото в цяла Европа има чума”, каза той.

“За нас свинското е основна суровина, отразява се на цените на продуктите с около 10-12%, а това и на потребителя”, коментира Урджанов.

В момента цената на някои видове свинско с кост в страната доближава 10 лева килото. Например свинските ребра на повечето места са между 9,50 и 9,70 лв. килото и при още 5% поскъпване наесен биха минали 10 лв.

Малко по-евтини са котлетите и свинският врат - между 7 и 8,50 лв. Още по-евтини са производните изделия - кайми, сурови наденици, карначета. Те са между 4 и най-много 6 лева килото и при тях поскъпването почти няма да се усети.

Според Цветан Илиев, прокурист на “Бони холдинг”,

болестта е икономическа,

а сред хората излишно се всява паника.

Илиев подчерта, че холдингът от 16 години няма нищо общо със свинекомплекса в Бръшлен, каквато информация се появи в публичното пространство. В Бръшлен е фермата, която във вторник вечерта се оказа

второто огнище

на болестта

у нас в

индустриален

свинекомплекс

В него се отглеждат над 40 хиляди свине, които ще трябва да бъдат унищожени. У нас това става с т.н. сух лед, който представлява сгъстен въглероден двуокис.

Преди две седмици правителството отпусна 3,7 милиона лева за борба с болестта, но само за компенсации за евтаназираните прасета в свинекомплекса в с. Николово ще са необходими 2 милиона лева.

Огнищата станаха 21, болесттавлезе във втора голяма ферма

Африканска чума по свинете беше открита в още един голям свинекомплекс във вторник вечерта, и то отново в Русенска област - в село Бръшлен. Там се отглеждат над 40 хил. свине. Броят на заразените лични стопанства нарасна до 19 и на практика огнищата на болестта станаха вече 21.

В Бръшлен са взети незабавни мерки - всички свине ще бъдат унищожени, а загробването ще се извършва на определено от властите място, така че да не се замърсява околната среда. Започнала е и проверка на движението на месото в последните 35 дни - кое прасе в коя кланица е закарано, какви са субпродуктите от него и къде са отишли. В търговската мрежа няма да има заразено месо, категорични бяха от агенцията по храните. Месото, което в момента е в кланиците, може да премине термична обработка, която ще убие вируса, в противен случай трябва да се унищожи.

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена.

Вече е поискана техническа и финансова помощ от ЕС. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

Д-р Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните”, предупреди, че битови отпадъци, изхвърлени от заведенията и от хора по магистрали, бензиностанции и други места, също могат да допринесат за разпространението на болестта.

“След първото открито огнище миналата година във Варна бяха въведени всички мерки за фуражите, изисквани от ЕС - забрана за хранене на животните с нова реколта зърно, която не е престояла 60 дни, както с прясно окосена трева и използването на слама за постеля, непрестояла 90 дни. Тези мерки са за всички стопани. Всички наши фуражни предприятия са подложени на засилен официален контрол за спазване на тези мерки и те ги спазват, а голяма част произвеждат гранулирани фуражи при температура над 90 градуса, които са доказани, че убиват чумата, казаха от БАБХ.

ЕК ни сложи в най-опасната зона със заболяването

Европейската комисия е вкарала някои области на България в най-опасната зона с африканска чума по свинете. Това е станало с решение от 19 юли. Ние сме в третата от четири зони, като четвъртата е специално създадена за италианската област Сардиния.

В зона 3 влизат целите области Плевен и Враца, както и части от Русе, Ловеч и Бургас. Части от област Варна попадат в зона 2, в която има засегнати само диви свине, има и райони, включени в зона 1, които просто са в близост до източник на заразата.

Мерките на ЕК забраняват изпращането на живи свине от областите 2,3 и 4 в други държави-членки и други области в България.

Живи прасета от зона 3 може да се изпращат извън тях само ако са за незабавно клане и при строги мерки и условия.

От областите 3 и 4 се забранява и изпращането на сперма, яйцеклетки и ембриони от свине, прясно свинско месо, заготовки и всякакви други продукти от и със свинско месо, както и странични животински продукти от животни от рода на свинете. Освен това се изисква да се въведат специални здравни маркировки и изисквания за сертифициране за прясно месо, месни заготовки и месни продукти, за които действа забраната. Транспортните средства, които превозват свине или свински продукти от стопанствата в засегнатите и рискови области, трябва да се почистват и дезинфектират незабавно след всяка операция, а превозвачът трябва да имат доказателство за това в превозното средство.

Ако се изпраща свинско месо или продукти в други държави членки от други области в България освен 2, 3 и 4, те трябва да бъдат със специална маркировка."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
1
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 32520 | Одобрение: 11055
малко нарочно ми се струва цялата тази работа.
13
2
ДИВАКА (преди 10 месеца)
Рейтинг: 24345 | Одобрение: 4050
НЕ ,ЧЕ МИ СЕ ИСКА ТА ПОДОЗИРАМ КОНСПИРАЦИЯ..АМА КЪДЕ ИЗЧАКВАХА ТИЯ БОЛЕСТИ ПО ЖИВОТИНКИТЕ ..ПРИ ТАТО ИМАШЕ МНОГОКРАТНО ПОВЕЧЕ ЖИВОТНИ,КЪДЕ ЛИ СЕ РАЗХОЖДАХА БОЛЕСТИТЕ..ГРАНИЦАТА ТОГАВА СЕ ПАЗЕШЕ..И ДА СЕ ВКАРА ЗАРАЗАТА БЕШЕ ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО..СЕГА ПРЕСКАЧАТ ОГРАДКАТА НА ВИНКЕЛА,КАТО СЪСТЕЗАТЕЛ НА БЯГАНЕ С ПРЕПЯТСТВИЯ...Изплезване:devil:Нинджа
23
6
batkojoro (преди 10 месеца)
Рейтинг: 5103 | Одобрение: 2228
Не се наблизаха на европейски задници. Погубиха стопанството на България.Не бяха луди крави,не беше птичи грип. Миналата година що кози и овце изтрепаха.Ама и ние си го заслужаваме. Само си чешем езиците тук и нищо не правим.
11
31
bokostikvonius (преди 10 месеца)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
Хахахааха абе селяк , ти ли ще ми казваш, не си познал нещо 
20
24
bokostikvonius (преди 10 месеца)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
Отказвам да ям ГНУСНОТО вносно месо от Западна Европа и от незнам си къде , пълно с Е-та и всякакви боклуци ! Всеки здравомислещ човек би го направил също 
30
4
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 127317 | Одобрение: -1848
То това беше целта на диверсията.....Сега тези мошеници дето внасят месо, ще направят пачките.....Дебелите пачки......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама