Агенцията по храните започва извънредни проверки на сладоледите

25.06.2023 / 10:42 0

снимка: Булфото

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки в обектите за производството и търговията със сладолед от днес, съобщиха от агенцията.

Проверките са във връзка с настъпването на активния сезон на предлагане и консумация на сладолед. Инспекциите в предприятията ще продължат до 14 юли, а в места за предлагане на сладолед без предварително опаковане до крайния потребител - колички, щандове на открито, подвижни обекти и друг – през целия летен сезон.

Обект на контрол ще бъдат спазването на изискванията на технологичната документация за производство на сладолед, входящ контрол на суровини и материали, използване на влаганите добавки и етикетирането на готовия продукт, съгласно Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите. 

В места за предлагане на сладолед без предварително опаковане се следи за задължителното предоставяне на данни за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост; приборът за разсипване на сладолед да бъде отделен за всеки вид сладолед и се съхраняването му да бъде при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с патогени и алергени; индивидуалните лъжички, които се предлагат при продажбата на крайния потребител, да бъдат предварително опаковани и др.

Проверките ще обхванат обекти на територията на цялата страна, предава БТА.

Агенцията по безопасност на храните извърши 2165 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене в периода 12 - 16 юни, съобщиха преди дни от БАБХ. От тях 1646 са по планов контрол, а 66 - по сигнали и оплаквания от граждани.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама