Акад. Петрунов: Няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината

22.12.2020 / 08:53 2

Кадър: БНТ

"Няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината". Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

Новият щам на COVID-19 до голяма степен блокира Великобритания и Европа що се отнася до транспорта коментира той и обясни, че появата на този щам не трябва да ни изненадва и няма основание за паника.

"Това е напълно естественият еволюционен път за развитието на вирусите, които мутират непрекъснато", каза той.

Става въпрос за нов вариант на съществуващия вече вирус. Това, което има значение от медицинска гледна точка, е това, че новият щам има по-голяма възможност да се разпространява. До сега репродуктивното число беше около 1-1.2, сега се е оказало, че то ще се повиши с 0.4. Тоест, един човек ще заразява един или двама души.

Няма данни за това новият щам да предизвиква по-голяма смъртност или заболяването да протича по-тежко. Акад. Петрунов обясни, че вече го има, освен във Великобритания, и в Нидерландия, в Австралия.

"В България аз не мога да си представя, че го няма. Вероятно вече и в България е дошъл", смята имунологът.

Акад. Петрунов уточни, че от мерките има смисъл, тъй като те ще ограничат разпространението на вируса. Според него няма да има нужда от преработване на ваксината, тъй като имунитетът, който тя създава е достатъчно ефективен с оглед настъпващите мутации. Във вируса има т. нар. "консервативни части", които не подлежат на промяна и мутират изключително трудно и рядко. Ваксината е базирана на тези белтъчни съставки и ние няма защо да се тревожим.

"И до сега данните показват, че няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината за сега", каза акад. Петрунов.

За да има ефект от ваксината трябва да минат поне три-четири месеца, за да се създаде колективен имунитет, припомни той.

"Ние постоянно ще бъдем изправени пред появата на нов тип щамове."

Акад. Петрунов се съгласи, че е нормално хората да са развълнувани от затварянето на граници, но за него не е необходимо да се допуска идването на нов щам в страната така масово.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
pim (преди 2 години)
Рейтинг: 1676 | Одобрение: 571
Изкуфял дъртак :woot:
2
1
морето (преди 2 години)
Рейтинг: 2012 | Одобрение: 302
И това е академик ,чието медицинско заключение е,  "че няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината за сега"!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама