Ако ви падне батерията на улицата, ето къде да си заредите телефона във Варна

16.09.2015 / 10:22 4

Уникално слънчево зарядно дава възможност за безплатно презареждане на телефони и други мобилни устройства в центъра на Варна. Съоръжението се намира до паркинга зад Фестивалния и конгресен център и осигурява заряд 24 часа в денонощието. Устройството има още една екстра - осигурява безплатен безжичен интернет в района, съобщава "Дарик".

Зад проекта стои софиянец, на когото са му били нужни 3 години, за да се пребори с административните спънки и реализира проекта във Варна. Устройството е изградено от инж. Стефан Стефанов почти изцяло с лични средства, с подкрепата на екологично сдружение "За земята".

Снимка Дарик

Високото близо 6 метра слънчево зарядно разполага с 6 микро USB кабела и 6 USB порта за включване на собствен кабел, разположени в основата.

Слънчевото зарядно има защита, която го изключва при дъжд, сняг или срязване на някой от кабелите. Зареждането на едно устройство отнема толкова време, колкото и ако се зарежда в мрежата в дома или офиса.

Соларната станция има обаче недостатък - не може да зарежда всички телефони. Някои от апаратите искат или да са включени в собственото си зарядно, или към компютър. Работи се по въпроса и скоро чрез слънчевото зарядно ще могат да се зареждат и тези апарати, увери 29-годишният инженер.

Очертава се и още работа по електрониката. В процеса на работа излиза нов USB стандарт, който предстои да бъде внедрен на един от 6-те кабела. Предвижда се и монтиране на кабел за устройства на Apple.

Върху слънчевото зарядно има информационна табела с описание на проекта и имената на участниците в него, както и инструкции на три езика

Слънчевата инсталация е под денонощно видеонаблюдение и посегателства върху нея досега не са регистрирани. A месечната издръжка на зарядното представлява само сметката за безжичен интернет.

Разрешителното за разполагане на слънчевото зарядно е за 3 години. Дали ще остане там и след това зависи от интереса, споделя още Стефанов. В момента младият инженер търси спонсори, за да направи още няколко такива устройства.

 

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Заредихте ли се за избори? Получихте ли алтернатива за гласуване? Предпочитам да не съм за теб, колкото и да си ми лъжлив късмет, с очакван Портних. Виждам, виждам как демонтирам и дискриминацията как привличам.Удрям, удрям, на билет от кафенца с Луков е кмет. Идвам, с моята близалка 
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
2
0
plabov1080 (преди 8 години)
Рейтинг: 48779 | Одобрение: 3989
И докога ще е безплатно?
plabov
1
3
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43172 | Одобрение: 7932
А не може ли просто да се наведем и да си я вземем?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама