Акция за спасяването на варненските кестени

12.11.2017 / 16:03 0

Кадър: Бтв

Акция за спасяване на кестените започва във Варна. В нея ще бъдат използвани стотици къщички и хранилки за птици. Целта е те да привлекат в битката за спасението на дърветата хиляди синигери.

От няколко години насам кестените във Варна, а и в редица други български градове, страдат заради нашествието на листоминиращ молец – вредител, нетипичен за нашите географски ширини до началото на ХХI век. „Неговите ларви започват да ядат листата на кестените и те пожълтяват, изсъхват много рано. Дървото не може правилно да фотосинтезира и постепенно започва да бъде податливо на всякакви вредители, на болести”, обяснява ръководителя на младежки център „Скаут” Йордан Дянков.

Скаутите изготвят екологичен план за справяне с проблема. Главни герои в него ще бъдат синигерите. Целта е с помощта на къщички и хранилки дребните птици да бъдат заселени на кестените в града.

С помощта на десетки доброволци хранилките ще бъдат периодично зареждани през цялата зима. Осигурена е над тон храна, като идеята е в началото на пролетта птиците да започнат да унищожават вредителите./ Бтв

 

Ако схемата проработи, резултатите ще се видят още следващото лято.
Единствените други птици, които могат да се възползват от хранилките са врабчетата. Затова планът на скаутите или ще спаси кестените в града или във Варна ще имат най-охранените врабчета у нас.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама