Акушерка: Между 50 и 80% от жените развиват депресия веднага след раждането

29.05.2015 / 19:22 1

Между 50 и 80 % от жените развиват депресия както по време на бременността, така и веднага след раждането. Това каза Дани Дечева, акушерка, предаде агенция "Фокус".

По думите й, по време на този период жената претърпява не само биологически промени, но и такива от психическо естество, пише "Пик". 

„През целия период на бременността майката и бебето представляват едно цяло, за тези 9 месеца бъдещата майка свиква с ролята на закрилница и поема голяма отговорност да съхрани здравето, щастието и живота на детето. И тази сила на отговорността може да се прояви във вид на следродилна депресия, която мога да характеризирам като комплекс от различни емоционални реакции. Всяка една майка знае, че бременността, раждането и възстановяването след това не са болест, а е едно нормирано и физиологично състояние, с което женският организъм може да се справи. Но това се преживява като изпитание и труден период, който не само че не свършва с раждането, но и започват нови проблеми, свързани с отглеждането и грижата за кърмачето”, обясни акушерката. 

Дани Дечева допълни, че поради преживените болки и страха от бъдещото отглеждане на детето, майката може да се уплаши от всичко, което й предстои, а това да доведе до по-сериозно депресивно състояние.  

Следете 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
AISBERG13 (преди 5 години)
Рейтинг: 3685 | Одобрение: 955
Е, доста е преувеличила акушерката! За какви депресии говорим? Та това е най-хубавия период на всяка жена - бременност, раждане и отглеждане-грижи на едно съкровище!  Да ме извинят жените, но съм майка на две деца и съм преживяла всичко това  и не мога да се съглася! Това са трепети, радост, много щастливи моменти!!! За какви страхове, за какви паники, депресии говорим? Ако някоя жена е изпаднала, то моето мнение е, че не е била готова да стане майка. Тези проценти са нереални!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама