Алманах показва чрез макети визията за най-ярките архитектурни паметници на Варна от социализма

17.11.2020 / 15:38 0

Алманах с над 200 фотоса на макети на сгради във Варна представя дейността на Макетно ателие при Районна Проектантска Организация за периода 1960 г. - 1975 г. - време, в което са проектирани и изградени много емблематични за града архитектурни обекти.

В сборника са включени снимки на макети на Фестивалния и конгресен център, Дворецът на културата и спорта, хотел "Черно море", баня "Гъбата", сградата на община Варна и десетки други.

Ръководител на макетното ателие е Милко Минков. Те са негова лична собственост, като такива не са разпространявани никъде в публичното пространство, което ги прави още по-ценни за запазване на част от историята на града за бъдещите поколения.

Макетите са изработени по проекти на едни от най-изявените архитекти по това време - имена, като: К. Бойчев, В. Маноян, С. Колчев, М. Маринов, Г. Саваков, Д. Христов, К. Христов, С. Саралиев и др.

Алманахът съдържа и фотоси на нереализирани проекти във Варна и алтернативни варианти за сградата на Партиен дом (сега сграда на Община Варна), Дворец на културата и спорта, булеварди, Съдебна палата и др.

В Алманаха са публикувани и фотоси на макети, свързани с развитието през посочения период и на други градове в България, чийто проекти са изготвени от варненски архитекти, което показва високия професионализъм на специалистите, творили в Морската столица.

В Алманаха има и снимки на проекта на Националния арт център в Лагос, Нигерия, който е изготвен също от варненския проектант С. Колчев, и е четири пъти по голямо копие на един от символите на нашия град - Дворецът на културата и спорта.

Алманахът е полезен за запазване историята на Варна за бъдещето, тъй като снимките на макетите не са публикувани (личен архив са), а са на емблематични сгради в града, и ще бъде част от културно-историческото наследство на морската столица.

Той е издаден по проект на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център", по фонд "Култура" на община Варна. Изданието ще бъде дарено на библиотеки.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама