Американският "Форбс": Жителите на Крим всъщност са доволни, че Путин ги присъедини към Русия

23.03.2015 / 17:08 5

Една година след присъединяването на Крим към Русия над 80% от неговото население продължава да одобрява това, което Западът нарича анексия на черноморския полуостров.

Това показва допитване, за което съобщи американското сп. "Форбс". Допиването бе проведено миналия месец от германския изследователски и социологически институт GfK Group, най-големия институт за проучване на общественото мнение в Германия и четвърти по рода си в света. Допитването е било проведено по поръчка на компанията Berta Communications с подкрепата на Canada Fund for Local Initiatives за проекта Free Crimea. На въпроса "Одобрявате ли анексията на Крим?" цели 82% отговорили "да, категорично". Други 11% отвърнали с "по-скоро да". Само 2% отговорили с "не", а други 2% казали, че не могат да преценят. Три процента отказаха да изразят виждането си.

От етническите татари, които са 10% от населението на Крим, присъединяването на Крим не е одобрено едва от 4%, като от тях над половината - или 55% - смятат така, защото присъединяването не е станало със съгласието на Киев и в съответствие с международното право. Други 24% смятат, че референдумът за присъединяването „се е провел под натиск", което трябва да се разбира като политически и военни заплахи, за да се гласува, или да се гласува в подкрепа на присъединяването.

Подобно допитване бе извършено и през юни 2104 г., но от Галъп заедно с американската правителствена агенция Broadcasting Board of Governors. Тогава кримчаните бяха питани дали референдумът от 16 март за присъединяване към Русия отразява техните виждания. И тогава 82,8% от запитаните отговориха с "да". Показателна е разбивката по етнически признак – 93,6% от етническите руснаци смятат, че гласуването е било законно, а при украинците резултатът е 68,4 на сто. Нещо повече, попитани дали присъединяването към Русия ще направи животът им по-добър, 73,9% отговорили с "да" и едва 5,5% с "не".

Допитването на GfK Group показа и дълбоко политическо разделение на Украйна по някои от най-важните въпроси, констатира още "Форбс". Подобен бе и резултатът от миналогодишното допитване на "Галъп". Различията в политически пристрастия в крайна сметка застрашават териториалната цялост на Украйна, коментира още списанието. Само 19% в източната й част и 26,8% в югоизтока смятат, че Украйна трябва да се присъедини към Евросъюза. В същото време в Западна Украйна 84,2% от допитаните вярват, че страната им съвсем естествено е годна за ЕС. Близо 60% от Северна Украйна също смятат, че мястото на страната е в ЕС, докато в централната част за евроинтеграцията се обявяват малко под половината от населението.

Членството в НАТО се подкрепя още по-малко в източната и югоизточната й част. В централната и северната част за НАТО са малко над една трета, докато в западната част Алиансът е харесван от 53% от населението. САЩ и ЕС може и да искат да спасят жителите на Крим, но кримчаните са щастливи там, където са в момента, продължава с коментара си "Форбс". Година след анексирането на Крим допитване след допитване показва, че местните жители - независимо дали са украинци, руснаци или татари - са единодушни, че животът в Русия е по-добър, отколкото в Украйна. Въпреки гигантските усилия на Киев, Брюксел, Вашингтон и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ, мнозинството жители на черноморския полуостров смятат, че референдумът за отделяне от Украйна е бил законен. В един момент Западът ще трябва да признае правото на Крим на самоуправление. Освен ако всички смятаме, че агенти на руските спецслужби са стояли с оръжие в ръце до кримчаните, когато са били анкетирани от Галъп и GfK, иронизира "Форбс".


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Mitko 5 (преди 9 години)
Рейтинг: 1377 | Одобрение: 227
Да така е
Varna 5 ---------------------------

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама