Американско издание: България е сред държавите с най-бързо намаляващо население

10.08.2018 / 12:43 6

Снимка Булфото

Американското издание „Бизнес инсайдър“ публикува материал, посветен на десет държави със сериозни демографски проблеми. Специално място в материала е отделено и на демографската криза у нас. Според изданието България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро българите ще бъдем колкото след края на опустошителната Втора световна война, пише Дарик.

Очаква се през 2050 г. българите да са едва 5,4 милиона, като за това е виновен не само ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, но и високата емиграция. Особено любопитно е, че десетте държави с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като повечето са членки на ЕС. В тази негативна класация, след България се нареждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.

Изненадващо обаче със сериозни демографски проблеми са и едни от най-населените държави в света. Проблеми с ниската раждаемост имат дори САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство. Повечето от тези страни обаче успяват да компенсират спада на раждаемостта с прием на имигранти.

Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща „демографска бомба“. Експерти предричат, че през 2030 г. 25% от населението на страната ще бъде над 60 години Властите срещат сериозни трудности да увеличат раждаемостта, след като продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше по повече от едно дете.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
бай Тошо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Като сте много загрижени за нас,защо не приложите един план "Маршал" за България?Американското двуличие няма да ви свърши работа.Сега непрекъснато ще ни натяквате че намаляваме,за да внушите на младите,че тук живот няма и да бягат навън,за да може вие,евреи и араби да се настаните като у вас си!
0
0
NALI TOWA WI E (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
CELTA-PLANA-ZELANIETO-ME4TATA,ZBADWANETO WI NAISTINA NE E DALE4,KOGATO ZELANATA WI TERITORIJA CHTE OSTANE BEZLJUDNA!!!
0
1
emigrant (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
nqma badeshte v balgaria, bqgaite!
5
0
Гарантирано от ГЕРБ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Американско издание:  От 10 години под ръководството на ГЕРБ и Борисоф,  България е сред държавите с най-бързо намаляващо население и скоро ще изчезне като народ!
6
0
Чеп (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Така е нали те това искат.
6
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това не може да е вярно ! Това е фейк нюз ! Вече десет години ГРАБим е на власт и у нас всичко е стабилно , надгражда се , има растеж , растеж , абе живота е песен ! Един си пее , друг си подсвирква , а песента на народа е изпята ! 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама