Американците отново пощуряха по Черния петък

28.11.2014 / 11:28 1

Още недояли традиционната пуйка за Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха да пазаруват още с началото на т.нар. "Черен петък". С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби.

Повечето магазини отвориха врати в полунощ, когато пред тях вече са се събрали тълпи купувачи, които не искат да изпуснат възможността да пазаруват на необичайно ниски цени, съобщава ТАСС.

Преди години в Деня на благодарността - последния четвъртък на ноември, магазините в цялата страна затваряха, за да могат семействата да се съберат за празника край трапезата, а не пред касите. Времената обаче се промениха и всяка година големите магазини се борят с конкуренцията, като започват разпродажбите все по-рано. Тази година някои магазини отвориха дори преди полунощ.

Много търговци решиха да не се ограничават с Черния петък, а да удължат срока на намаленията под формата на "Черен уикенд" до понеделник. Той обаче също не е обикновен, а "киберпонеделник", като е най-натовареният ден в годината за интернет магазините.

Според Федерацията на търговците на дребно в САЩ тази година през Черния петък и следващите го почивни дни магазините ще бъдат посетени от повече от 140 милиона американци, като всеки от тях смята да похарчи средно по 300 долара.

За отбелязване е, че следващата седмица в магазините в САЩ пак ще има големи опашки. Този път обаче хората ще дойдат не да пазаруват, а за да върнат или заменят купени или получени като подарък вещи. 

В САЩ това става лесно, не са нужни обяснения, достатъчно е да кажете, че не харесвате дадената вещ. Единственото изискване е да пазите етикета, доказващ, че тя е купена точно в този магазин.

Тази година в навечерието на Черния петък в социалните мрежи се появиха призиви той да бъде бойкотиран в знак на протест срещу решението на съдебните заседатели белият полицай Дарън Уилсън, застрелял невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август, да не бъде съден.

"Щом няма справедливост, няма да има и приходи. С този икономически бойкот искаме да покажем на политиците, че животът на тъмнокожите хора също има значение", поясниха активистите от организацията "Справедливост за Майкъл Браун. Към бойкота вече се присъединиха много знаменитости като известният хип хоп продуцент и певец Ръсел Симънс, звездата от телевизионния сериал "Дневниците на вампира" Кат Греъм и актьорът от телесериала "Анатомията на Грей" Джеси Уилямс, припомня БТА, цитирани от Днес бг.

ю


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

1
0
cky2kbg (преди 7 години)
Рейтинг: 342 | Одобрение: 102
Варненци също. Пробвайте да минете към моловете днес около 18 часа
Cky2k BG

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама