Аминокиселините и тяхната роля за правилното функциониране на човешкия организъм

14.01.2021 / 12:45 0

Аминокиселините са органичните вещества с високо молекулно тегло, необходими за нормалното протичане на метаболитните процеси в организма и изграждането на тъканите. Те се синтезират частично в самото тяло, другата част идва с храна (главно от животински произход). Тяхната липса в организма води до метаболитни нарушения, нарушен растеж и развитие, дисфункция на вътрешните органи.

За всички активно спортуващи, аминокиселините са от огромно значение. Именно от отделни аминокиселини се изграждат протеините за растежа на мускулната маса в тялото ни, а някои от тях взимат пряко участие в обмяната на веществата.

Списъкът с ползите е дълъг, но нека сега да хвърлим поглед конкретно към една много важна група - така наречените BCAA аминокиселини.

Какво представляват BCAA аминокиселините?

BCAA (Branch Chain Amino Acids) са група аминокиселини, участващи в образуването на протеини и подпомагащи растежа на мускулната тъкан. Тези елементи са жизненоважни и трябва непременно да влязат в човешкото тяло с храната. При спортуващите те оказват следните ефекти:

 • Изграждат мускулни клетки и ускоряват синтеза на протеини.

 • Скъсяват времето за почивка между тренировките, тъй като те намаляват умората на тялото.

 • Увеличават енергията.

 • Играят важна роля за възстановяване на увредената тъкан.

 • Участват в регулацията на нивата на кръвната захар, ускоряване метаболизма на въглехидратите и изгарянето на мазнините.

Още ползи от BCAA

BCAA аминокиселините са единствените аминокиселини, които отиват директно в кръвта, заобикаляйки черния дроб. Това означава, че влияят пряко върху концентрацията им в мускулната тъкан.

След като попаднат в кръвта, те се транспортират до мускулите, осигурявайки им градивен материал. Нещо повече, достатъчното присъствие на аминокиселини в кръвта е едно от най-важните условия за анаболизъм, т.е. мускулен растеж и възстановяване.

 • Оказват положителен ефект върху възстановителните процеси в организма.

 • Позволяват по-дълги тренировки, отлагайки момента на настъпване на умора.

 • Подобряват умствената концентрация, като помагат за намаляване на нивата на лактат и подобряват на окисляването на мускулите.

 • Ускоряват регенерацията на тъканите.

 • По време на тренировка предотвратяват разграждането на мускулния протеин и понижават нивото на млечна киселина.

 • Спомагат за намаляване на умствената умора.

Препоръки за употреба на BCAA аминокиселините

Ако се използват неправилно и системно се надвишават допустимите дози, BCAA аминокиселините могат да навредят на тялото по следния начин:

 • Излишъкът от BCAA аминокиселини увеличава тежестта върху бъбреците, което може да доведе до намаляване на тяхната функция.

 • Излишъкът на ВСАА води до извеждане на азота от тялото и поява на метаболитни нарушения.

 • Ако се натрупа голямо количество протеин, тялото го превръща в мазнини, което ще доведе до наднормено тегло.

 • Аргининът и глутаминът, образувани в резултат на активността на аминокиселините, в големи количества са токсични за организма.

Как да изберем правилните BCAA

Изборът на аминокиселини BCAA е доста голям, така че трябва да знаете предварително какво да търсите при покупка. Те се предлагат в различни форми: прах, таблетки, капсули и течни. Затова първо вземете решение под каква форма да са аминокиселините. След това внимателно погледнете състава за наличие на допълнителни компоненти в него.

Можете да заложите както на чисти BCAA, така и на комплекс от много видове аминокиселини, есенциални и неесенциални. Когато се храните балансирано, за предпочитане е да приемате чисти BCAA, тоест тези, които се набавят в тялото чрез прием на храна.

След това определете съотношението на аминокиселините в добавката. Не забравяйте, че винаги трябва да следите кой е производителя и да залагате само на утвърдени на пазара марки.

Препоръчително е да приемате тази добавка по време на активно спортуване. Ако целта ви е да изградите мускули, тогава следва да пиете малки дози преди и след тренировка.

Ако тренировките са особено интензивни, приемът на аминокиселини може да се комбинира с различни витаминни и минерални комплекси.


*публикацияСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама