Андриана Йорданова, Михаела Берова, Пламен Димитров и Жанета Бенун в "Белкантовите гласове"

25.07.2021 / 14:39 0

АНДРИАНА ЙОРДАНОВА (сопран) започва първите си изяви като солистка на училищния хор в СОУ “Ал. С. Пушкин” и Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс. Завършва руска филология в СУ „Св. Климент Охридски” (1992) и оперно пеене при проф. Илка Попова в НМА „Панчо Владигеров” (1996). По време на следването си печели националните конкурси “Христо Бръмбаров”, Първи академичен конкурс и др., както и парична стипендия Крафт Якобс Сушард, стипендия за Академия “Борис Христов” и покана за Тоска курс в Манчестър, Великобритания. Дебютира в ролята на Мюзета в Бургаската опера (1994), участва в спектакли на Варненската опера (1996) и продължава вокалната си подготовка при варненския баритон Георги Койчев. Варненската публика я помни като Фиордилиджи в “Така правят всички” (Моцарт) и Силва Вареску в “Царицата на чардаша” (Калман). Следват ролите на Лила в “Имало едно време” (П. Хаджиев) на Великотърновския музикален театър и Мими в “Бохеми” (Пучини) на сцената на Старозагорската опера. След първия си концерт в Малта (2001) остава там да живее и твори, води и свой майсторски клас по оперно пеене. 

- Как се чувстваш отново у дома, преди поредния концерт на „Белкантовите гласове“, Андриана?
- Въпреки че последните 2 години не бяха добри за оперното изкуство, аз не мога да се оплача. Бях поканена да участвам в интересни филмирани оперни заглавия, проведох и поредните си майсторски класове в Малта. Във Варна сега се чувствам особено. Преди смятах, че у дома и стените помагат, но с времето вълнението и отговорността растат.
Окрилена съм от всичко, което съпреживявам в Опера в Летния театър и се радвам на успеха на колегите си. На фона на това високо ниво се чувствам отговорна и щастлива, че продължаваме традицията нашите концерти „Белкантовите гласове“. 

- Да си припомним как започна всичко.
- Започнахме през 2009 с моя приятел и състудент Пламен Димитров, поздравявам го за великолепния му Риголето преди няколко дни. В първия концерт „Белкантовите гласове“ ни акомпанираше пианистката Жанета Бенун, която после замени нейният колега Руслан Павлов. С Пламен пяхме в Градската художествена галерия и в Римските терми, посветихме един от концертите на нашия незабравим вокален педагог Георги Койчев. 
Идеята е да привличаме в „Белкантовите гласове“ повече участници и почитатели на най-красивото пеене. Затова в предстоящия концерт към нас ще се присъедини мецосопраното Михаела Берова, а на пианото отново ще бъде Жанета Бенун.

- Как подреждате програмата на концерта?
- В програмата сме включили, наред с популярни арии, нови творби от Росини, Доницети, Верди и Понкиели. Аз ще изпея Ария на Памира от „Обсадата на Коринт“ от Росини, двете с Михаела ще представим анасамбли от Верди и Понкиели, тримата ще изпълним прекрасната баркарола от “Хофманови разкази“ на  Офенбах. Неотдавнашната премиера на тази прекрасна опера ни върна към истината за самите нас и за изкуството, което обичаме, въпреки всичко. Обичаме да живеем в приказка и ако „Хофманови разкази“ са олицетворение на мечтите и розовите очила, които носим, дай боже те никога да не счупят.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik