Ангелкова готви важни промени в концесиите за плажовете

05.07.2019 / 11:18 5

Ако не променим сегашния ред за концесия на плажовете, стопанисването на 39 плажа след 2020 г. ще бъде поставено под риск. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание, предаде агенция "Фокус". 
"Тази промяна в Закона за концесиите искахме да я направим още в края на миналата година. Още тогава обявих, че ако това не се случи ще има един много сериозен правен вакуум, свързан със стопанисването и управлението на морските плажове. Тъй като те са с много специфичен предмет на концесия и няма как да бъдат сравнявани с общия ред. Един плаж да бъде сравняван с летище, пристанище или друга голяма инфраструктура. Необходимо е да има ясни, прости правила и съответно да се съобрази спецификата на самата концесия, каквато са обектите, свързани с морските плажове. В тази връзка ние направихме предложение реда за отдаване на концесия на морските плажове да бъде по специалния ред на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както беше до края на миналата година. Предлагаме това да бъде изключение от Закона за концесиите, както е по Закона за подземните богатства и за минералните води, които са по Закона за водите", допълни Ангелкова. 

Министър Ангелкова поясни, че плажовете, чиито договори изтичат до 2020 г. са 39. "Ако ние не променим досегашния ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, които са за концесия, които важат за летища, за пристанища, много по-дълги като процедура. Съответно ще бъде изключително трудно за нас да предвидим кога тази процедура би могла да приключи, което поставя под риск изцяло стопанисването и оттам летния туристически продукт", коментира министърът.

Тя поясни, че непрекъснато получава запитвания от големите туроператори какъв е статутът на морския плаж, защото той е важна и съществена част от това, което те предлагат като летен туристически продукт. "Затова е много важно да се осигури стопанисването, задължителните дейности, свързани с водно спасяване, медицинско обслужване, съответно почистване, така че да имаме конкурентоспособност. Това, което коментираха в посока различни предложения, свързани с категоризирането на морските плажове. Знаете, че лично аз в предишния мандат съм стартирала тази дискусия и дебата със сигурност продължава, защото е изключително трудно да се намери това сечение, което да обхване спецификите на всеки един от всички 237 морски плажа, за да може правилно да се групира. Да, те са общо 237, от тях 144 са отдадени на концесия и наем. 60 са на концесия, останалите са под наем. Ще търсим баланса. Това, което предложих и в зала, смятам, че е изключително правилно. Ще разчитаме на отговорното съдействие и предложение и поведение на всяко едно заинтересовано лице, защото е свързано с имиджа на българския туризъм и с имиджа на българския туризъм и е свързано с имиджа на България като туристическа дестинация. Ще стартираме един много широк дебат за развитието на Българското Черноморие в цялост", допълни още Ангелкова. "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
Дедо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6774 | Одобрение: 3274
Теб бръсне ли те някой за слива... сал Боко остана един( сам) , май....
7
1
гарфилд (преди 11 месеца)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
Една патка мислила и взела,че умряла.Тази как е жива?Май не и се удава мисленето.Ухилен
9
3
Blue hills (преди 11 месеца)
Рейтинг: 28090 | Одобрение: 12545
А що теб не те сменим най-накрая, че от 2014 много бели направи в туризма. 
8
1
robotron2000 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 28510 | Одобрение: 5650
убийте го тоз туризъм не го мъчете
8
5
ас (преди 11 месеца)
Рейтинг: 32833 | Одобрение: 11088
тая савсем се опитва да затрие туризма. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама