Ани Боланд и триумфът на Сладкарница ЛАЛЕ на наградите БАКХУС

14.05.2023 / 08:10 0

Здравей, Ани! Благодарим ти, че прие поканата за това специално интервю. Може ли първо да се представиш за нашите читатели - коя е Ани Боланд? Каква е историята на варненската сладкарница “ЛАЛЕ торти и кафе” и има ли си предистория?
- Аз съм един сладкар любител, който имаше огромния късмет да намери хоби, което впоследствие се превърна в моя професия. В началото започнах с приготвяне на торти за децата си, защото имах конкретни изисквания към състав и вкус, които преди десет години нямаше как да бъдат покрити от съществуващите сладкарници. Отне ми около две години от зараждането на идеята за моя сладкарница до осъществяването ѝ на практика и превръщането ѝ в действащ обект. Междувременно се обучавах при едни от най-добрите специалисти в областта, като завърших успешно множество курсове в една от най-известните школи за модерно сладкарство в Париж – Lenôtre Culinary Arts School.
Точно десет години след началото на кариерата ми като сладкар, притежаващ титла “Най-Добър Сладкар на България на Националната Кулинарна Купа 2016 г.” зад гърба си, отворих вратите на Сладкарница ЛАЛЕ - Торти и кафе. Плод на едно приятелство и бизнес партньорство, изградени на базата на доверие в мен и една обща визия за това как да създаваме качествен цялостен продукт - от обстановката, десертите, до обслужването и клиентската удовлетвореност при изпълнение на индивидуални поръчки за специални поводи. Всичко това има значение и трябва да се прави с финес и специално внимание за нашите клиенти.
 
 
Каква е концепцията на десерта, който Ви донесе призово място в едноименната категория? Разкажете ни малко повече за журито на конкурса и критериите за оценка към участниците.
- В състезанието не се участва с определен десерт. Процесът на оценка на номинираните включва тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, нямам представа кой десерт са консумирали. Членовете на журито разглеждат и оценяват цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начина на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.
Тук е мястото да споделя и любимия ми въпрос, който клиентите най-често ми задават: “Кой е любимият ти десерт?”
Отговорът е: Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината на ЛАЛЕ е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!
 
Матча Рол с ягоди и маскарпоне
 
А според Вас кое е по-важно – презентацията на храната, външният ѝ вид или вкусовите качества?
- Външният вид е важен, но не е всичко! Това е клише, но все пак е факт.
Бих казала, че съм фен на семплите неща. Нашите десерти не изглеждат сложно и не претендират да са екстравагантни по отношение на визията им. Дори силно вярвам, че красотата се крие в простите неща. Понякога се губим в многото цветове, текстури и вкусове, а опитът ни показва, че клиентите на ЛАЛЕ предпочитат класическите десерти, представени със съвременна визия.
 
Торта Павлова
 
Безкомпромисна съм относно подбора на суровини и тяхното качество за мен е на първо място. През последната година всички говорим за инфлацията и как тя се отразява на бизнеса, а и на крайния клиент, разбира се. Гордея се с това, че въпреки всички трудности, породени от икономическата обстановка, ние продължаваме да бъдем верни на себе си и да създаваме десерти с чиста съвест, защото другото за мен е немислимо!
 
Напоследък са все по-популярни здравословните и веган десерти. Има ли такива във Вашата сладкарница ЛАЛЕ?
- В продължение на много години специализираме в разработването на десерти за хора с различни хранителни алергии и непоносимости, както и за хора, спазващи специфични хранителни режими. Във витрината на ЛАЛЕ винаги може да откриете десерт без глутен, без лактоза, без ядки, без захар и така нататък. Що се отнася до захарта, може да прозвучи малко странно, но мечтата ми е един ден всички десерти във витрината на ЛАЛЕ да са без захар!
 
Кето шоколадова торта с мента
 
Вярваме, че и това може да се случи! А освен сладкарството, има ли други хобита и любими занимания, които Ви зареждат творчески?
- В свободното си време обичам да съм с любимите ми хора. За мен семейството е най-ценното на този свят. Родена съм на морето, но аз съм силно свързана с ПЛАНИНАТА. В мен се преплитат вятъра, планинските върхове, безкрайните горски пейзажи. Те ме зареждат изключително силно!
Именно заради тази любов към свободата и въздуха втората ми страст след планината е моят мотор, който карам само на писта. Там съм аз, себе си – въздух! Това е думата която ме описва най-добре. Вярвам в това! 
Да се върнем отново към най-важния въпрос: как решихте да участвате в конкурса "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"?
- В конкурса на “Бакхус” не сме решавали да се включим. Доколкото ми е известно, има селекция от над 30 сладкарници в цяла България, които са били в полезрението на журито на “Бакхус”. Членовете на специално сладкарско жури са посещавали тайно сладкарница ЛАЛЕ два пъти в различни сезони, за да ни оценят по множество критерии.
 
Бял Белгийски Шоколад с лиофилизирани малини, кокосови стърготини, кокосов чипс и шам фъстък
 
Ние разбрахме, че сме номинирани заедно с още шестима финалисти от цяла България, прочитайки пост на “Бакхус” в Instagram профила им, в който ни бяха отбелязали. За нас радостта от тази награда за най-добра сладкарница в България беше неописуема! А спечелването ѝ бе като мечта, за която не сме знаели, че можем дори да имаме!
 
За целия екип на Сладкарница ЛАЛЕ това е огромно признание за добре свършената работа. Аз самата всеки ден се чувствам горда, че имам честта да работя и творя с тези хора. Ето и в какъв състав е екипът на сладкарница ЛАЛЕ към днешна дата:
Нино Дзидзигури – Сладкар-Декоратор. Нино работи с мен от създаването на първата ми сладкарница преди десет години. Научих я на всичко, което зная и тя се превърна в колега и приятел, незаменим човек, на когото мога да поверя не само работата си, но и живота си!
Десислава Чиновска – Сладкар-Декоратор. Работим заедно от седем години и много неща нямаше да са такива, каквито са, без нея. Деси е един изключително мил, отговорен и креативен човек!
Валерия Рашкова – Сладкар с изявена страст в декорирането на бисквитки с айсинг. Заедно сме от откриването на сладкарница ЛАЛЕ. Валерия посещаваше няколко сладкарски курса, които водих в Кулинарна Академия Варна. От момента, в който се запознах с нея, аз знаех, че я искам в екипа си!
Теодора Филипова – Сладкар и Тирамису мастър! Само елате да го опитате и ще разберете защо! Тя е ценен пазител на някои от класическите рецепти във витрината ни. Работим заедно от създаването на сладкарница ЛАЛЕ.
Симона Динева – Сладкар. Дойде при нас на стаж като ученичка в 10-ти клас и повече не си тръгна. Вярвам в нея така, както вярвах в себе си, когато прохождах в сладкарството и никой не очакваше моето бъдеще да е това, което е днес.
Биляна Тончева – Сладкар-Декоратор въоръжен с най-благия характер и най-голямата усмивка! Биби е с нас по-малко от година, но се адаптира изключително бързо и съм убедена в нейното професионално развитие!
 
Това е моят екип – моето второ семейство, моята сила и гордост! Десертите се раждат в главата ми, но без тези хора, нито един от тях нямаше да стигне до почитателите ни! Благодаря им за това, че ме следват и вярват в мен безрезервно. Благодаря и на клиентите ни за доверието в нас!
На читателите пожелавам здраве, вдъхновение и много поводи за почерпка в Сладкарница ЛАЛЕ - Торти и кафе. Заповядайте при нас - ще Ви очакваме в град Варна, хотел Черно море, точно до ресторант Стария Чинар, където ще Ви почерпим и за 20-годишния юбилей на веригата ресторанти!
* публикация


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 



Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама