Апелативният съд във Варна остави в ареста разследвания за лихварство варненец

12.07.2016 / 13:20 3

Владимир Ковачев, привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна следствена служба при Варненска окръжна прокуратура за извършване на незаконни банкови сделки, ще продължи да пребивава в ареста.

Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 64 годишния мъж, разследван за лихварство. Обвиняемият е предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. При претърсване в дома му били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Днес стана известно, че досъдебното производство спрямо Ковачев, което съдържа вече 6 тома е образувано през юни 2012 година, за кратко е било спирано и отново възстановено преди година. Разпитани били повече от 20 свидетели, някои от тях и пред съдия. Съставът на Апелативния съд намира, че първата съдебна инстанция е изложила убедителни аргументи и въз основа на събраните доказателства е обосновала предположението, че Ковачев е съпричастен към обвинението, за което е привлечен като обвиняем. Това е тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 5000 до 10 000 лева, като и конфискация на част или на цялото имущество.

Варненският апелативен съд намира, че и другите законови предпоставки за постоянния арест на Ковачев са налице. Той е привлечен като обвиняем в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от ефективно търпяна 12 годишна присъда за убийството на жена му Анелия. Този факт води до извода, че има опасност ако е на свобода Владимир Ковачев да извърши друго престъпление.

Днес втората съдебна инстанция прие като доказателство медицинска документация за няколко хронични заболявания на обвиняемия, но намери, че заключение за това, дали Ковачев може да стои в ареста с наличните си здравословни проблеми може да направят само експерти и то след СМЕ.

След като остави без уважение жалбата на Владимир Ковачев, разследван за извършване на незаконни банкови сделки, срещу определения му първоначален арест, Варненският апелативен съд потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража” като единствената правилна и законосъобразна в настоящия момент. Това определение не подлежи на обжалване.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
lazuli (преди 7 години)
Рейтинг: 563 | Одобрение: 218
това не е ли оня сараф дето навремето уби жена си?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама