Апелативният съд във Варна остави в ареста разследвания за лихварство варненец

12.07.2016 / 13:20 3

Владимир Ковачев, привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжна следствена служба при Варненска окръжна прокуратура за извършване на незаконни банкови сделки, ще продължи да пребивава в ареста.

Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 64 годишния мъж, разследван за лихварство. Обвиняемият е предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. При претърсване в дома му били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Днес стана известно, че досъдебното производство спрямо Ковачев, което съдържа вече 6 тома е образувано през юни 2012 година, за кратко е било спирано и отново възстановено преди година. Разпитани били повече от 20 свидетели, някои от тях и пред съдия. Съставът на Апелативния съд намира, че първата съдебна инстанция е изложила убедителни аргументи и въз основа на събраните доказателства е обосновала предположението, че Ковачев е съпричастен към обвинението, за което е привлечен като обвиняем. Това е тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 5000 до 10 000 лева, като и конфискация на част или на цялото имущество.

Варненският апелативен съд намира, че и другите законови предпоставки за постоянния арест на Ковачев са налице. Той е привлечен като обвиняем в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от ефективно търпяна 12 годишна присъда за убийството на жена му Анелия. Този факт води до извода, че има опасност ако е на свобода Владимир Ковачев да извърши друго престъпление.

Днес втората съдебна инстанция прие като доказателство медицинска документация за няколко хронични заболявания на обвиняемия, но намери, че заключение за това, дали Ковачев може да стои в ареста с наличните си здравословни проблеми може да направят само експерти и то след СМЕ.

След като остави без уважение жалбата на Владимир Ковачев, разследван за извършване на незаконни банкови сделки, срещу определения му първоначален арест, Варненският апелативен съд потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража” като единствената правилна и законосъобразна в настоящия момент. Това определение не подлежи на обжалване.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
lazuli (преди 3 години)
Рейтинг: 563 | Одобрение: 218
това не е ли оня сараф дето навремето уби жена си?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама