Апелативният съд във Варна увеличи на 7 години присъдата на шофьора, причинил смъртта на Мартин Чикалов

26.06.2019 / 11:57 4

снимка: Булфото

Със свое решение Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Варна и увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на Мартин Чикалов. Защото делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие и посъдимият е признал вината си, наказанието се намалява с една трета до 7 години лишаване от свобода.

Подсъдимият е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има необходимата правоспособност. Въззивният съд е увеличил размера на присъденото наказание, след като е намерил, че има превес на отегчаващи вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите.  
Пресслужбата на съда припомня, че неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. „Движение с подобна скорост в населено място, по улица граничеща с градски парк,  при интензивно движение на хора и автомобили в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди това на други автомобили на кръстовище със светофарна уредба  представлява чиста проба „автомобилно хулиганство“, което следва да бъде прието като отегчаващо обстоятелство“ коментира съдът в своето решение. 
По повод твърдяното от защитата на подсъдимия съпричинителство от страна на пострадалия, за който са били събрани доказателства, че е употребил алкохол, въззивният съд отбелязва, че „Първопричината  за настъпване на произшествието се дължи на неправомерното поведение на подсъдимото лице, е на не това на пострадалия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият.
Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. Припомняме обстоятелството, че след пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат се явил в ОД на МВР.
Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
7
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
Колкото и да ти е чудно, това е терминът: ==================================================================================================== " 2. Смекчаващи и отегчаващи обстоятелства по чл.54 и 56. Чл. 54. (1) Съдът определя наказанието в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, като се ръководи от разпоредбите на общата част на този кодекс и като взема предвид: степента на обществената опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. (2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко наказание.
6
2
Радослав (преди 4 години)
Рейтинг: 6293 | Одобрение: 1638
отегчаващите вината обстоятелства хахахахаха не е ли утежняващи ???? Щот така звучи като нещо отегчително...
Губим България ,хораааа....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама