Арестуваха във Варна издирван от Интерпол турски гражданин с присъда за наркотрафик

11.02.2020 / 13:41 0

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на турския гражданин Нихат О. на властите в Турция за изтърпяване на влязла в сила присъда от 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за съучастие в трафик на голямо количество наркотици.

ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол-Анкара.  

Нихат О. е роден в Силистра, но е с турско гражданство. Същият е бил задържан на 03.01.2020 год. от служители на Трето РУ - ОДМВР Варна.

Престъплението, за което е бил осъден 64-годишният мъж е наказуемо и по българското законодателство.

От молбата на турските власти е видно, че лицето е с влязла в сила присъда на 21.04.2015 год. Той се е укрил от правосъдието на държавата, чийто гражданин е, като при това е нарушил наложената му мярка за процесуална принуда - забрана за напускане на Република Турция. Деянието, за което Нихат и съучастниците му са били осъдени, е извършено на 25.06.2012 год. При полицейска проверка на автомобил с тайник, подготвен от групата за пренасяне на наркотици от Турция през България за Холандия са били открити 21 пакета хероин с тегло 10 кг. и 500 грама.

За посоченото престъпление давността за наказателно преследване в Турция е с 20 години и изтича на 21.04.2035 год.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд прецени всички представени доказателства и становища и намери, че искането за временно задържане на Нихат О. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и че е налична влязла в законна сила присъда. От писмените доказателства по делото се установи, че по отношение на Нихат О. Турция е дала гаранции, че ще поиска връщането му в държавата за изтърпяване на наказанието.

ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на турските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд- Варна.
 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама